Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για τον θάνατο του πρώην Υπουργού Οικονομικών και Ευρωβουλευτή Δημήτρη Κουλουριάνου

koulourianosΤα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Κουλουριάνου, πρώην Υπουργού Οικονομικών και Ευρωβουλευτή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε:
«Ο Δημήτρης Κουλουριάνος υπηρέτησε τον δημόσιο βίο της χώρας από ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις, με κορυφαία αυτή του Υπουργού Οικονομικών κατά το διάστημα 1982-1983, υπερασπιζόμενος το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια στις αρχές και τις αξίες του. Η ανάληψη πολιτικών θέσεων υπήρξε το επιστέγασμα μιας σημαντικής πορείας που διέγραψε ως διακεκριμένος οικονομολόγος σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».
===========
Ο Δ. Κουλουριάνος γεννήθηκε στην Κορώνη το 1930. Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και λίγο καιρό μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση
Οικονομικών Μελετών μαζί με τους Γιάγκο Πεσμαζόγλου, Ξενοφώντα Ζολώτα, Απόστολο Λάζαρη και Σάκη Καράγιωργα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα Educational Planning for Economic Growth. Εκεί συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο είχε καθηγητή. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα αποσπάστηκε στο υπουργείο Συντονισμού ως σύμβουλος του Παπανδρέου. Το 1967 η δικτατορία τον απέλυσε από την Τράπεζα της Ελλάδος με αποτέλεσμα να δραπετεύσει με σκάφος στην Ιταλία. Μετά την φυγή του εργάστηκε, έως και το 1981, στην Παγκόσμια Τράπεζα των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, θέση από την οποία παραιτήθηκε σύντομα για αναλάβει την διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Στις 5 Ιουλίου 1982 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραιτήθηκε όμως στις 9 Σεπτεμβρίου 1983 καθώς διαφωνούσε με τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική χρημάτισε πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (1986 - 1990) καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κατά την περίοδο 1991 - 1993. Διετέλεσε ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΚΙ την περίοδο 1999 – 2004.