Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Κινητά τηλέφωνα: Μπαταρίες τέλος – Έρχεται καινούργιος τρόπος φόρτισης των συσκευών


Τα κινητά τηλέφωνα μας προσφέρουν άπειρες λύσεις στην καθημερινότητά μας, ωστόσο έχουν ένα και μοναδικό ελάττωμα. Δεν είναι αυτόνομα. Τι εννοούμε μ’ αυτό; Στην πλειοψηφία τους όλα τα μοντέλα χρειάζονται φόρτιση έπειτα από
κάποιες ώρες χρήσης, υποχρεώνοντας έτσι τους κατόχους τους να κυκλοφορούν παρέα µε τους φορτιστές και να αναζητούν πρίζες.
Ειδικότερα, τα πρώτα χρόνια που κάθε µοντέλο είχε ξεχωριστό φορτιστή, η κατάσταση εξελισσόταν σε πραγµατικό κυνήγι θησαυρού. Όμως, με την πάροδο του χρόνο η τεχνολογία όλοι πίστεψαν ότι οι μπαταρίες των κινητών θα διαρκούσαν πολύ περισσότερο.
Ωστόσο, εάν κρίνουμε ο καθένας ξεχωριστά θα καταλάβουμε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, καθώς τα νέα μοντέλα λόγω της υπερβολικής χρήσης του ξεμένουν ακόμα πιο εύκολα από «δυνάμεις».
Στην αρχή, οι βιομηχανίες των κινητών προσπάθησαν να κατασκευάσουν µπαταρίες που θα παρείχαν την απαραίτητη ενέργεια αλλά θα είχαν και µεγάλη αντοχή. Ο στόχος δεν επετεύχθη και κάποιοι επιστήµονες άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους.
Έτσι, πρόσφατα ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφηµου ΜΙΤ, ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν µια επαναστατική τεχνολογία µε την οποία καταργούνται οι µπαταρίες από τα κινητά τηλέφωνα και τη θέση τους παίρνει το… Wi-Fi!. Οι ερευνητές δηµιούργησαν ένα λεπτό ηλεκτρονικό φύλλο το οποίο θα ενσωµατώνεται στα κινητά.
To φύλλο αυτό θα συλλέγει τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα των δικτύων ασύρµατης σύνδεσης µε το Internet και θα τα µετατρέπει σε ενέργεια µε την οποία θα λειτουργεί το τηλέφωνο.
Παρόµοιες τεχνολογίες φόρτισης κινητών τηλεφώνων µέσω ραδιοκυµάτων, ασύρµατων δικτύων και µαγνητικών πεδίων έχουν κάνει την εµφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά όλες απαιτούν την τοποθέτηση συσκευής πάνω ή πολύ κοντά σε κάποια ειδική βάση, γεγονός που και πάλι περιορίζει τον κάτοχο. Με την τεχνολογία των ερευνητών του ΜΙΤ το µόνο που θα έχει κάποιος να κάνει είναι να βρίσκεται σε έναν χώρο όπου υπάρχει Wi-Fi και το κινητό του τηλέφωνο θα φορτίζεται σε χρόνο ρεκόρ.


aftodioikisi.gr