Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης περίοδο, ενόψει και των ευρωεκλογών, υπογράμμισαν σήμερα από κοινού ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γίρκι Κατάινεν (Jyrki  Katainen), αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και
ανταγωνιστικότητας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. 
Καλωσορίζοντας τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως «ο κ. Κατάινεν έχει ένα πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Από τη θέση που κατέχει σήμερα, αλλά και ως Πρωθυπουργός της Φινλανδίας παλαιότερα, ασχολήθηκε με καίρια θέματα, στα οποία πλέον η κυβέρνησή μας, μετά την έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τον Αύγουστο, δίνει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος».
Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς και την αγωνία ενόψει των ευρωεκλογών για την ίδια την υπόσταση και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μια σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων στα οποία δεν υπάρχει η αναγκαία σύγκλιση».
Μεταξύ αυτών των θεμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε «το ζήτημα της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου σε μια σειρά από χώρες, το ζήτημα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης πάνω στις ασθενέστερες χώρες -ζήτημα στο οποίο  η Ελλάδα έχει πολύ πικρή εμπειρία- και βέβαια ο ρόλος της Ευρώπης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς μια σειρά από συμφωνίες που είτε αφορούν το κλίμα είτε αφορούν το εμπόριο έχουν τεθεί σε διακινδύνευση από άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».
«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία μας αφορούν όλους, προβληματιζόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο ενόψει και των ευρωεκλογών» επισήμανε ο κ. Βούτσης. 
Από την πλευρά του, ο κ. Κατάινεν εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Υπογράμμισε την έμφαση που δίνει στον τομέα της ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του λεγόμενου “ταμείου Γιούνκερ”, από το οποίο, όπως τόνισε, «η χώρα που περισσότερο ωφελήθηκε σε σχέση με το ΑΕΠ της είναι η Ελλάδα». 
Όπως επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με το ταμείο αυτό, μέρος του επενδυτικού κινδύνου μπορούσε να καλυφθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ιδιωτικό χρήμα που θα οδηγούσε σε επενδύσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας». Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, «το ταμείο χρηματοδότησε έργα αξίας 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σε συνδυασμό με πόρους από τοπικούς, περιφερειακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς οδήγησε σε χρηματοδότηση 22.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 
«Συμφωνώ μαζί σας, κ. Πρόεδρε, για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε και από εξωτερικές πιέσεις -αναφέρατε τις εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν είναι μόνο αυτές- όπως επίσης να την υπερασπιστούμε από εσωτερικές πιέσεις -αναφέρατε το κράτος δικαίου- και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε κάποια κράτη-μέλη. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φιλελευθερισμός και Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Κατάινεν.
Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Χαρά Καφαντάρη, καθώς και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας.
Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνόδευε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατάινεν απηύθυνε ομιλία και είχε την ευκαιρία ν’ ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.  

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης