Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σκληρη επιθεση σε Τσιπρα και ΣΥΡΙΖΑ Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν απεμπολώ το δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Να σταθούμε όλοι στο ύψος της Ιστορίας μας

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/01/mitsotakis-kurkiakos-vouli-prespes-4-500.jpg
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:  «Οι τελευταίοι δύο ομιλητές ήταν ο κ. Κοτζιάς, βασικός διαπραγματευτής της Συμφωνίας. Την υπερασπίστηκε με πάθος, αλλά δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί παραιτήθηκε και δεν κατέθεσε την επιστολή παραίτησης. Μετά η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Αφού υπερασπίστηκε με πάθος τη Συμφωνία, δεν μας εξήγησε γιατί δύο βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διεγράφησαν. Όλα αυτά αναδεικνύουν τα παράξενα παιχνίδια για να παραμείνει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση».

Για τον κ. Καμμένο είπε ότι: «Ο κ. Καμμένος όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση δεν το έκανε,
γιατί τότε ήταν η καρέκλα πάνω από όλα».
Για την συμφωνία είπε ότι ήταν εθνική ήττα και λάθος για την χώρα μας και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών η Συμφωνία. Εξαγοράζονται συνειδήσεις βουλευτών για μερικούς μήνες εξουσίας. Η κυβέρνηση κουρελιάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια.  Ότι δεν έχει η Βουλή το πλήρες κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης των Σκοπίων φανερώνει ότι οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει την συμφωνία. Προσβάλλει την Βουλή το γεγονός ότι μιλάμε εν λευκώ για μία συμφωνία.  Η Ελλάδα από μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και κατορθώσατε να την κάνετε μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. 
Ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι’ αυτό βιάζεστε. Με ηθικά απαξιωμένους θα πάτε στην ψηφοφορία.
Είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης. Μυστικά διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς παραβιάζοντας πολιτική δεκαετιών. Κύριε Τσίπρα το Συμβούλιο στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές. Άρον – άρον υπέγραψε την Συμφωνία ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο. Τώρα φορά τη στολή του μακεδονομάχου ενώ τον Ιούλιο μπορούσε να τον ρίξει. Ο ίδιος κ. Καμμένος είναι αυτός που σας έδωσε το στυλό να υπογράψετε τις Πρέσπες. Ποιον κοροϊδεύετε;».
Στην συνέχεια έκανε λόγο για τις επτά αλήθειες που δείχνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα όμως δεν μπορείτε να κρύψετε επτά αλήθειες:
1) Η Συμφωνία ανατρέπει μια πάγια στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν διεκδίκησε το σύνολο της περιοχής. ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια που θα μονοπωλούν την ταυτότητα της Μακεδονίας.
2) Η απαράδεκτη υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο άρθρο της Συμφωνίας. Διπλό ψέμα η δήθεν αναγνώριση από το 1977. Στα πρακτικά που δόθηκαν στην δημοσιότητα, εμφανίζονται οι ίδιοι οι Σκοπιανοί αν ομολογούν ότι η Ελλάδα δεν αναγνώριζε ανέκαθεν καμία μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ποτέ οι Σκοπιανοί, το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κύριε Τσίπρα. Ούτε το ΝΑΤΟ αναγνώριζε ότι η Ελλάδα αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα και το κάνετε εσείς. Βγείτε κ. Τσίπρα και πείτε ότι θα ομιλείται στην ευρύτερη περιοχή μακεδονική γλώσσα.
3) Η ταυτότητα δεν αποκαλείται βορειομακεδονική ώστε να συνδέεται με την ταυτότητα των Σκοπίων. Η συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες και έτσι να αναγράφονται στα διαβατήριά τους. Στον ΟΗΕ υπάρχουν 5 χώρες με γεωγραφικές ονομασίες.. Οι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής λέγονται νοτιοαφρικάνοι. Ακόμη κι εκεί που η επίσημη ονομασία είναι διαφορετική, επικρατεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Μόνο στη Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την μακεδονική. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια θα είναι MK ή ΜΚD δηλαδή σκέτο Μακεδόνες.
4) Καταφέρατε ακόμη και το περιβόητο erga omnes να στραφεί εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Να το χαίρεστε το erga omnes σας κύριοι της συμπολίτευσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους αποκαλούμε και εμείς Μακεδόνες τους Σκοπιανούς και αυτό μας δεσμεύει νομικά. Το πρόβλημα προκύπτει στο πολλαπλάσιο για τα εμπορικά σήματα. Εκατοντάδες εταιρείες χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικός. Τα μόνα μακεδονικά ροδάκινα που θα υπάρχουν, είναι αυτά που θα παράγονται στην βόρεια Μακεδονία. Τις συνέπειες θα τις πληρώνουμε όλοι για χρόνια. Αν ο όρος μακεδονικά ροδάκινα χρησιμοποιείται από παραγωγούς της Βέροιας και η χρήση τους προκαλεί σύγχυση, θα υποχρεωθούν να το αλλάξουν. Αλλά αυτά για σας είναι ψιλά γράμματα.
5) Η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία τόσο διαφημίζετε δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Τέτοια ταπείνωση!
6) Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.
Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. Έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση. Έγινε, τελικά, εθνικό μπούμερανγκ!
Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, την οποία καταθέτω στα πρακτικά, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλη η παρέα εσείς έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008.
Στα κρυφά και στα γρήγορα. Μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι κύριε Καμμένο; Είστε υπόλογοι κ. Τσίπρα. Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα ήδη συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μετά; Θα συναινούμε αυτόματα στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε; Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαια ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.   Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω.
7) Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή.Μπορεί πράγματι να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον:
Πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά επίσημα πια θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»;
Τι θα αλλάξει άραγε στα βιβλία Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν «αλυτρωτικές αναφορές»; Είχαμε, τέτοιες εμείς και τις αναγνωρίσατε, κύριε Τσίπρα;
Και ποιος θα εμποδίσει αύριο ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών δίπλα στο δικό μας ίδρυμα, όταν η χρήση του όρου είναι τελείως ελεύθερη για μη κρατικούς φορείς;
Η εξέλιξη αυτή είναι γεμάτη παγίδες. Ήδη, μάλιστα, ξυπνά εθνικισμούς και ακραίες συμπεριφορές, που είχε ξεπεράσει η ίδια η ζωή και στις δύο χώρες. Έχει, όμως, και παράπλευρες συνέπειες που με επικίνδυνη επιπολαιότητα αγνοεί η σημερινή κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, αντανακλά σε μια παλιά διαμάχη, ιστορική μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, καθώς θέλω να σας θυμήσω ότι η Βουλγαρία ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα. Η υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν.
Εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα. Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα. Η Βουλγαρία είναι γείτονας και εταίρος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Γιατί δεν αξιοποιήσουμε τα σημεία όπου οι θέσεις μας συγκλίνουν;
Τι εξωτερική πολιτική έχουμε; Και στο βωμό ποιων συμφερόντων δεν κάνουμε εμείς τα πάντα για το δικό μας εθνικό συμφέρον;
Μετά από την παράθεση των επτά παραπάνω θεμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αυτές, λοιπόν, είναι οι επτά οδυνηρές αλήθειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Που, δυστυχώς, δεν είναι οι μόνες, καθώς πίσω από κάθε της πρόβλεψη καραδοκούν νέα ναρκοπέδια. Όλες, όμως, πηγάζουν από την βασική επιλογή σας να αναγνωρίσετε στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.
Είναι κάτι που όπως θα αποδείξω στην συνέχεια, κανείς Έλληνας πολιτικός δεν διανοήθηκε ποτέ. Γιατί στα δύο αυτά «πόδια» στηρίζεται ο κίνδυνος του αλυτρωτισμού. Και είναι προκλητικό κύριε Τσίπρα κι εύχομαι να μην το επαναλάβετε σήμερα, να λέτε, κύριοι της συμπολίτευσης, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί συνέχεια της εθνικής στρατηγικής.
Κύριε Τσίπρα, είστε πρωθυπουργός. Θέλω να σας θυμίσω αυτά τα λόγια: «Το θέμα για την Ελλάδα ήταν πάντα η επεκτατική προπαγάνδα των Σκοπίων με αιχμή του δόρατος την ανύπαρκτη μειονότητα και με συμπλήρωμα τις λέξεις «Μακεδόνας» ή «Μακεδονία» για τον προσδιορισμό συγκεκριμένης διακριτής εθνότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα!». Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 1993.
Είστε επίσης, και υπουργός Εξωτερικών. Θα σας διαβάσω ένα απόσπασμα από ένα έγγραφο του ΥΠΕΞ: «Δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ούτε «μακεδονικού» έθνους ούτε «μακεδονικής» γλώσσας. Δεν θέτουμε διεκδικήσεις από κανέναν, αλλά και δεν δεχόμαστε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στα εδάφη μας». Ξέρετε ποιος το έχει γράψει αυτό; Γιάννης Χαραλαμπόπουλος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ το 1993.
Η κυβέρνηση που αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα, «μακεδονικό» λαό, «μακεδονική» ιθαγένεια και «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας, τολμά να λέει ότι ακολουθεί την πολιτική εκείνων που ήταν κάθετα αντίθετοι σ’ αυτή την πολιτική».
Ακολούθως έκανε λόγο για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια: «Δηλαδή, κύριε Τσίπρα, ισχυρίζεστε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ χωρίς εσείς να πείτε κουβέντα;
Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;
Μα, ακριβώς, αυτό αποκάλυψαν τα αμερικανικά έγγραφα, τα οποία διέρρευσε π κ. Κοτζιάς. Μόνο που τα πράγματα ήταν αντίθετα. Αυτές ήταν οι επιδιώξεις των Σκοπιανών, το 2008, τις οποίες οι Έλληνες απέρριψαν.
Με άλλα λόγια, ό,τι δεχτήκατε εσείς τώρα, τα είχε ζήτησε και ο κ. Γκρούεφσκι πριν από 10 χρόνια. Αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς έκλεισε στην μούρη.
Μόνο που τα πράγματα ήταν αντίθετα. Αυτές ήταν οι επιδιώξεις των Σκοπιανών, το 2008, τις οποίες οι Έλληνες απέρριψαν. Με άλλα λόγια, ό,τι δεχτήκατε εσείς τώρα, τα είχε ζήτησε και ο κ. Γκρούεφσκι πριν από 10 χρόνια. Αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς έκλεισε την πόρτα.
Ενώ τα ίδια απαίτησε και ο κ. Ζάεφ σήμερα, και εσείς του ανοίξατε και πόρτες και παράθυρα. Αυτή είναι η διαφορά μας!».
Για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες είπε: «Γιατί να ψάχνουμε μόνο στην Ιστορία ή στα κείμενα; Στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες, δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε μπροστά σας σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες»; Το είπε μπροστά σας. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε ως συνήθως. Αφού δεν μιλούσατε τότε, τι ήρθατε να μας πείτε τώρα κύριε Τσίπρα; Φοβάμαι, ωστόσο, ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Και σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ.
Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Πρέπει να απορούμε που διαπραγματευτήκατε έτσι; Μόλις χθες η κ. Χριστοδουλοπούλου μας υπενθύμισε ότι όχι μόνο υπέγραφε, παρέα με τον κ. Γαβρόγλου και τον κ. Τσακαλώτο, να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία» σκέτο το 2008, αλλά ότι ήσασταν και υπερήφανη! Να σας χαιρόμαστε κι εσάς και όλους τους υπόλοιπους! Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας».
Για την Μακεδονία του Ιλιντεν: «Δίναμε μάχη στο Βουκουρέστι. Εσείς ήσασταν υπερήφανος. Με είχατε πάρει ένα τηλέφωνο και με ρωτήσατε πώς σου φαίνεται το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν; Και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο! Ενώ και εσείς προσωπικά, κύριε Τσίπρα, είχατε δεχθεί το «Μακεδονία του Ίλιντεν». Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα. Αλλά αυτά δεν ένοιαζαν ποτέ το κόμμα σας. Όταν δεν έχει πρόβλημα με το Μακεδονία σκέτο, είναι λογικό να πανηγυρίζεις με τις Πρέσπες.
Πετύχαμε να αποτρέψουμε την παγίδα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν», που ο κ. Τσίπρας ήταν πρόθυμος να δεχτεί. Και φωνάξαμε όταν εκείνος θόλωνε τα νερά, το έχουμε ξεχάσει αυτό το κεφάλαιο, όταν μιλούσατε για μια δήθεν αμετάφραστη λύση με το όνομα «Σεβέρνα Ματσεντόνια». Λέγατε ψέματα στους Έλληνες ακόμη και την παραμονή της Συμφωνίας που φέρατε. Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Τα κατάπιατε αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα κάνατε γαργάρα! Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.
Είπαμε την αλήθεια. Ασκήσαμε κριτική. Αξιοποιήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά μας όπλα. Και είμαστε υπερήφανοι για τη στάση μας. Κοιτάξαμε τους Έλληνες στα μάτια. Είπαμε την αλήθεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.
Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη μέρα, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο.
Το Διεθνές Δίκαιο την καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Κάθε τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας.
Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό ακριβώς όλα κρίνονται σήμερα. Και αύριο. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μεθαύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού.
Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών.
Απόψε το βράδυ, σε αυτήν την αίθουσα, κρίνονται πολλά. Και η Βουλή θα γίνει ο πολιτικός καθρέφτης στον οποίο οι Έλληνες θα αντικρύσουν το αληθινό πρόσωπο του καθενός μας.
Αύριο σε αυτή την αίθουσα κρίνονται πολλά. Καθαρές κουβέντες λοιπόν, προς κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να το παίζουν δίπορτο. Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.
Κάθε άλλη θέση και κάθε διαφοροποίηση θα αποτελούν, απλώς, προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι στιγμές ευθύνης, είναι στιγμές αλήθειας. Και χαίρομαι που μετά από πολύ καιρό τα θεωρεία της Βουλής είναι γεμάτα.
Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους. Ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες.
Ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής. Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα;
Σας καλώ να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση.
Σας καλώ να μην ανοίξουμε και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό επειδή κάποιοι θέλουν άρον άρον να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα για να σταθεροποιηθεί, δήθεν, η γειτονιά μας.
Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που μπορεί να μας έκανε δυσάρεστους στους ισχυρούς του κόσμου, αλλά προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό.
Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ.
Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας.
Αυτό είναι το καθήκον όλων μας.