Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Πέθανε ο διάδοχος του θρόνου της Γαλλίας, κόμης των Παρισίων


Ο κόμης των Παρισίων Ερρίκος (Ανρί) της Ορλεάνης, ο διεκδικητής του θρόνου της Γαλλίας και απόγονος του τελευταίου βασιλιά της χώρας, πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών.
Ο Ερρίκος της Ορλεάνης ήταν απόγονος του αδελφού του Λουδοβίκου ΙΔ΄ αλλά και του δούκα της Ορλεάνης Φίλιππου (του επονομαζόμενου Φίλιππου-Ισότης) που είχε ψηφίσει υπέρ της εκτέλεσης του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣτ΄ κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Κατά ειρωνία της τύχης, ο θάνατός του συνέπεσε με την
επέτειο του αποκεφαλισμού του Λουδοβίκου ΙΣτ΄.
Την ανακοίνωση του θανάτου έκανε μέσω του Facebook ο γιος του και νέος πλέον διεκδικητής του θρόνου, Ζαν, δούκας της Βαντόμ, 53 ετών.
Πρόγονος του Ερρίκου της Ορλεάνης ήταν επίσης ο τελευταίος βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄ (1830-1848), ο οποίος κυβέρνησε μετά την ανατροπή του εξαδέλφου του, Καρόλου Ι΄ (1824-30) από την Ιουλιανή επανάσταση.
Ο Ερρίκος της Ορλεάνης ήταν το δεύτερο από τα 11 παιδιά που απέκτησε ο συνονόματος πατέρας του. Σε ηλικία 66 ετών, παρά τη μακρά διαμάχη με τον πατέρα του (κυρίως λόγω του γάμου του με μια διαζευγμένη γυναίκα) ανακηρύχθεκε επικεφαλής του Οίκου της Γαλλίας. Είχε γεννηθεί στις 14 Ιουνίου 1933 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και συμμετείχε ως αξιωματικός στον πόλεμο της Αλγερίας. Αποχώρησε από τον στρατό το 1967 και ασχολήθηκε με τον τραπεζικό τομέα, στη Γαλλία και την Ελβετία.

 fimotro.gr