Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Οργή λαού και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη: Ένταση, χημικά και ξύλο έξω από το Μέγαρο Μουσικής – Συνθήματα κατά του Προκόπη Παυλόπουλου

Θεσσαλονίκη: Ένταση, χημικά και ξύλο έξω από το Μέγαρο Μουσικής – Συνθήματα κατά του Προκόπη Παυλόπουλου – video | Newsit.gr
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν περιμετρικά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μεταξύ ατόμων που διαδήλωναν για τη Μακεδονία και αστυνομικών δυνάμεων.
Διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με τους άνδρες του ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών.
Άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε προσαγωγές δύο ατόμων, μία εκ των οποίων μετατράπηκε σε σύλληψη, καθώς στην κατοχή του ατόμου βρέθηκε μαχαίρι.
Νωρίτερα οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο
αποδοκίμασαν έντονα και ήθελαν να σπάσουν τον φραγμό των ΜΑΤ για να πλησιάσουν στο σημείο. Ετσι, ο Προκόπης Παυλόπουλος μπήκε από την πίσω πόρτα.
Μικροένταση υπήρξε όταν τρία άτομα προσπάθησαν να κινηθούν προς το Μέγαρο Μουσικής με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή συμπλοκή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές είναι χωρισμένοι σε δύο σημεία του δρόμου. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων για να απομακρύνει τον κόσμο και εκεί υπήρξε και νέα ένταση.
Κατά την είσοδο τους για την εκδήλωση που αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στο Μέγαρο Μουσικής αποδοκίμασαν έντονα οι διαδηλωτές την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Σωκράτη Φάμελλο.

“Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική”

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Η κινητοποίησή τους, οργανώθηκε μόλις έγινε γνωστή η άφιξη του Προκόπη Παυλόπουλου.
Από τις ύβρεις δεν γλίτωσαν ούτε οι άντρες των ΜΑΤ. Οι τελευταίοι προσπαθούσαν την ώρα των επεισοδίων να δώσουν τέλος με τις ασπίδες τους, αλλά όταν τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν, έκαναν χρήση χημικών και άρχισαν τα χτυπήματα…
Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατάφερε να μπει στο Μέγαρο Μουσικής και ανέβηκε στο βήμα. Στην ομιλία του δεν σχολίασε τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια: «Θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μιαν αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
«Και μόνον η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσα στο 2017 και το 2018, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε: «Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν».
«Αυτά τα υπολείμματα», υπογράμμισε, «πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές οι οποίες υπερασπίζονται από τη μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», αλλά και «από την άλλη πλευρά, μιαν οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του Ανθρώπου, άρα στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους δικαίου».