Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Editor’s pick: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

 Εμφάνιση
Ή όλα ή τίποτα. Ή μήπως όλα για το τίποτα; Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτή την εβδομάδα, και κυρίως τη σχέση της Τερέζα Μέι με την ΕΕ τη δεδομένη στιγμή.
Για τα βρετανικά ΜΜΕ, οι Ευρωπαίοι ταπείνωσαν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, γεγονός που δικαιολογεί και τη
σκλήρυνση της στάσης του Λονδίνου, τόσο στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, όσο και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, καθώς ήδη παρουσιάσθηκε ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου το νέο αγροτικό νομοσχέδιο που θέτει επισήμως σε εφαρμογή ένα «πράσινο Brexit».

Λίγο ανησύχησε όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει από το Brexit. Παράλληλα, η Επιτροπή απέρριψε ως «ιστορίες τρόμου» τα δημοσιεύματα ότι η Ένωση εντείνει το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας βέβαια ότι είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανή έκβαση, συμπεριλαμβανομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Κοινώς, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Από την άλλη, η ΕΕ έχει και άλλον ένα «πονοκέφαλο», αυτόν της Τουρκίας και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να είναι έτοιμη να στηρίξει τις τράπεζες της σε περίπτωση ανάγκης, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, αλλά η Κομισιόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στη χώρα. Για τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών πάντως, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία είναι ακόμα μακριά.
Στο ζήτημα δε του Κυπριακού, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα. Στη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ταγίπ Ερντογάν, το Κυπριακό έλειπε από την ατζέντα. Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη συνάντηση του με την Μογκερίνι στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιλύσει το πολυετές αυτό ζήτημα.
Στα της γεωργίας, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αναμένεται να αποφασίσει για την άρση ή όχι του επιχειρηματικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των μελετών του κλάδου, σύμφωνα με τους νέους κανόνες διαφάνειας για την ασφάλεια των τροφίμων. Εντός της Κομισιόν πάντως, εδραιώνεται ήδη ο «πραγµατικός» αγρότης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ.
Τέλος, για να μη ξεχνιόμαστε, το βλέμμα όλων στρέφεται στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική εκστρατεία του στο Βερολίνο αύριο, 29 Σεπτεμβρίου. Αλλά το πραγματικό νέο είναι άλλο: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές, προκειμένου –όπως σημείωσε ο ίδιος- να σώσει την χώρα που αγαπά.
Και εμείς αγαπήσαμε, δεν κάναμε έτσι.
Καλό Σαββατοκύριακο,
 Σοφία Ελανίδου

Editor EurActiv