Συνεχίζονται
οι καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια εβδομάδα δίχως
τέλος με φόντο τη συμφωνία-ορόσημο Ελλάδας – ΠΓΔΜ στις Πρέσπες. Σύσσωμοι
οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν ιστορική τη διμερή συμφωνία, με το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ να δίνει και επίσημα το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της.
Και μπορεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τραμπ να αποχώρησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ωστόσο, δια στόματος του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα.
Σε άλλα νέα, τον ύπνο της φαίνεται να έχει χάσει η Καγκελάριος Μέρκελ, καθώς το μεταναστευτικό προκαλεί κυβερνητικούς τριγμούς στο συνασπισμό της. Κατάρρευση, αστάθεια, διχασμός βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο λεξιλόγιο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Ισπανία, που αναδεικνύεται πρότυπο στη διαχείριση του μεταναστευτικούζητήματος και την προώθηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Την ίδια στιγμή, ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, φιλοδοξεί να ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι το 2020, αν και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις τουρκικές εκλογές που βρίσκονται προ των πυλών. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο και αν θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο.
Εν μέρει κερδισμένος είναι μάλλον ο Εμανουέλ Μακρόν, που βλέπει το όραμά του για τηνμεταρρύθμιση της Ευρωζώνης να παίρνει σάρκα και οστά, παρά τις αντιδράσεις του CSU για τον κοινό προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα απογοητευμένη είναι η ΕΚΤ, καθώς υπογραμμίζει ότι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση Τραμπσε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο έχει διαρραγεί, κάτι που φυσικά δεν ισχύει με το ευρώ, διότι κατά τα λεγόμενα Ντράγκιδιατηρεί τη δυναμική του.
Στο εμπόριο η κόντρα ΕΕ- ΗΠΑ καλά κρατεί, καθώς η Κομισιόν αποφάσισε την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές, ενώ «φλερτάρει» με την Αυστραλία για τη σύναψη φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας.
Πέρα από το εμπόριο, η καινοτομία στην έρευνα και η σύνδεση της με τη βιομηχανική παραγωγήαποτελούν το κλειδί για μια ανταγωνιστική Ευρώπη, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσω της Κλίμακας Αριστείας για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Οι
συνεχείς μεταβολές που συντελούνται αυτή τη στιγμή είναι κάθε άλλο παρά
αναμενόμενες. Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να βλέπει την αντανάκλασή της
στο δυτικό κάτοπτρο με εσωστρεφή ναρκισσισμό και να ξαναβρεί το
κοινωνικό της πρόσωπο. Τελικά, πρόκειται για το τέλος μιας εποχής ή την
αρχή μιας νέας;
Καλό Σαββατοκύριακο, Νίκος Λαμπρόπουλος