Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Το πλεόνασμα των συμβολισμών Τσίπρα. Και το… ραντεβού στις κάλπες


Του Φρίξου Παλαιολόγου

Μια ομιλία γεμάτη συμβολισμούς, σε επίπεδο ουσίας και εικόνας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με γραβάτα, στο Ζάππειο, την ημέρα “ρύθμισης του ελληνικού χρέους”.
Με μια ομιλία… πλεονασματική σε εικόνες από το μέλλον, όπως θα ευχόταν ο Πρωθυπουργός να είναι.
Μια ομιλία… ραντεβού στις κάλπες.
Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της:


“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους μας. Μια μέρα που ανήκει σε ‘κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση.
Μετά τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα. Και περνά σε μια νέα περίοδο. Όπου τη θέση της λιτότητας, θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη. Τη θέση της επιβολής, η δημοκρατία. Τη θέση της αβεβαιότητας, η σταθερότητα.
Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά σε δυσκολίες & εμπόδια. Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων.
Δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες. Στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων, της γενικευμένης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς. Το αντίθετο. Σημαίνει ότι μπορούμε πια, με τις δικές μας δυνάμεις, να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος.
Η απόδοση της οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης και σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα.
Να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Για να βάλουμε στο επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας και τις ανάγκες του.
Τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήσαμε χτες με τους εταίρους μας στο #Eurogroup εξασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ελαχιστοποιώντας, ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από ενδεχόμενες αναταράξεις.
Η 21η Ιουνίου δικαίως μπορεί πια να μείνει στην ιστορία ως μια σπουδαία μέρα. για την Ελλάδα & την Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ φτάσαμε μαζί σε αυτή την ιστορική μέρα. Με μια έντιμη συμμαχία που λοιδορήθηκε, που συκοφαντήθηκε, που πολεμήθηκε, από όλες τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος.
Αν η έξοδος από τα μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος της συμμαχίας και επετεύχθη, για τον δεύτερο έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Απέναντι στα παραθεσμικά δίκτυα της εξουσίας, τον ηθικό εκφυλισμό της μίζας & του χρηματισμού.
Εκεί που απέτυχαν τρεις δικές τους κυβερνήσεις, η δική μας πέτυχε. Το παλιό πολιτικό κατεστημένο οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, εμείς οδηγούμε τη χώρα ξανά στη κανονικότητα, έξω από τα μνημόνια, ισχυρή και αυτοδύναμη ξανά”

ysterografa.gr