Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Κάθε λέξη… των απομνημονευμάτων του Ανδρέα (και του Μιτεράν)


Του Νίκου Φυλάγγελου

Μετά τη νίκη του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, τον Ιανουάριο του 2015, είχε εκφωνήσει στη Βουλή μια ομιλία, μια αποστροφή της οποίας ζήλεψαν αρκετοί λογογράφοι.
Κάθε λέξη του Συντάγματος…


Φυσικά, η συνέχεια κάθε άλλο παρά προς εκείνη την κατεύθυνση έδειχνε, ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο είχε σημειώσει το επικοινωνιακό γκολ που επιθυμούσε.
Σχεδόν 3 1/2 χρόνια μετά, και αφού το προφίλ του έχει τρωθεί σχεδόν σε μη αναστρέψιμο σημείο, ο Πρωθυπουργός ξαναέπιασε το νήμα με τα… γκολ.
Και μάλιστα, τρολάροντας τον εαυτό του.
Η εμφάνισή του με γραβάτα στο Ζάππειο, για να δείξει ότι μένει συνεπής στη σχετική δέσμευσή του, ήρθε να υπηρετήσει τη στόχευση δυο αναγκών.
Αρχικά, να στείλει το μήνυμα της… κοσμογονίας.
Για να φοράει ο Τσίπρας γραβάτα, κάτι… τρομερό συνέβη, σκέφτηκαν όσοι δεν ήταν εκ των προτέρων αποφασισμένοι να τον κανιβαλίσουν.
Και δευτερευόντως, να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι προς την κανονικότητα.
Να δείξει ότι… τηρεί τις υποσχέσεις του. Ακόμη κι αν η τήρηση των υποσχέσεων αυτών, εξαντλείται στη γραβάτα.
Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι, μιλάμε για την ελληνική κοινωνία.
Που ξεχνάει εύκολα, και σχεδόν τα πάντα.
Άλλωστε, ακόμη και στις πιο ζοφερές για εκείνον δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας διάβαζε ένα ποσοστό 25%-30%, που δήλωναν αναποφάσιστοι, από… ντροπή να ομολογήσουν ότι δεν έχουν σκοτώσει μέσα τους την πιθανότητα να τον ξαναψηφίσουν.
Σε αυτούς απευθυνόταν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική γοητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι, από τη στιγμή που έβαλε γραβάτα, και μάλιστα με τέτοια θεατρικότητα, βγάζοντάς την στο τέλος της ομιλίας του, οι αντίπαλοί του θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, απέναντί τους έχουν κάποιον… έτοιμο για όλα.
Για όλα.
Και να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.
Κάθε λέξη λοιπόν.
Όχι όμως του Συντάγματος.
Αλλά των… απομνημονευμάτων του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ο σημερινός Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι, έχει διαβάσει… σε ξενύχτια.
Και όχι μόνο των απομνημονευμάτων του Ανδρέα.
Αλλά και του Φρανσουά Μιτεράν.
Τουλάχιστον στο σκέλος όπου,ο εμβληματικός Γάλλος ηγέτης περιέγραψε τη στρατηγική ηγεμονία της “διαχείρισης των συμβόλων”.
Αυτό είδαμε στο Ζάππειο.
Τη γραβάτα ως σύμβολο.
Και τη διαχείρισή της…

ysterografa.gr