Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Βουλής από το Πεκίνο: «Απαιτείται ισχυροποίηση των διπλωματικών σχέσεων»

           Εμφάνιση ΓΟΥ10.jpg
Πεκίνο, 20 Ιουνίου 2018
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η εποχή μας χρειάζεται ισχυροποίηση των διπλωματικών σχέσεων και σε διακρατικό επίπεδο και σε επίπεδο λαών και Κοινοβουλίων». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος  Βούτσης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, με τον Πρόεδρο του Κινεζικού Ινστιτούτου για την Εξωτερική Πολιτική, Πρέσβη κ. Wu Hailong. 


Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στους πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, μετά την έκρηξη του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και την τεταμένη κατάσταση σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, τονίζοντας ότι μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις η κατανόηση και η αλληλεγγύη είναι αυτή που μπορεί να εξομαλύνει τις αντιθέσεις και να κατευνάσει ακροδεξιές αποκλίσεις και ρατσιστικά φαινόμενα.
Το Ινστιτούτο για την Εξωτερική Πολιτική, στο οποίο προσκλήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, ιδρύθηκε το 1949, μαζί με την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και είναι αφοσιωμένο στη διπλωματία μεταξύ των λαών. Έχει αναπτύξει επαφές με πάνω από 100 χώρες, ενώ έχει προσκαλέσει περισσότερες από 150 αντιπροσωπείες υψηλότατου πολιτειακού και πολιτικού επιπέδου. Κάθε χρόνο διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, forum, κι εκθέσεις σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα Έρευνας για την ειρήνη, τον πολιτισμό, την καινοτομία, κ.λπ.
Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου,  Πρέσβης κ. Wu, η εξωτερική πολιτική μπορεί να ενισχυθεί με το διάλογο και πέραν των αρμόδιων Υπουργείων, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία ενδυναμώνεται πιο ειλικρινά.
Ο κ. Βούτσης, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου για το έργο που επιτελεί τόνισε ότι στην εποχή μας, απαιτείται «ισχυροποίηση των διπλωματικών σχέσεων και στο διακρατικό επίπεδο και στο επίπεδο των λαών και των Κοινοβουλίων. Χρειάζεται επίσης και πολύ δουλειά στο επίπεδο της θεωρίας, διότι η σύγχρονη φάση της παγκοσμιοποίησης θέτει πολλά ανατρεπτικά προβλήματα, που μας θέτουν ενώπιον ισχυρών αδιεξόδων στις διεθνείς σχέσεις». Ενημέρωσε ακόμη, ότι η Ελληνική Βουλή διαθέτει 85 Επιτροπές βουλευτών για τη φιλία με αντίστοιχους λαούς και Κοινοβούλια, καθώς και Ίδρυμα, με επιστήμονες, για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το οποίο εργάζεται στον τομέα της ιστορίας, της θεωρίας, των εκδόσεων, των εκδηλώσεων μέσα στη χώρα και διεθνώς. Παράλληλα, κάλεσε τον Πρόεδρο του Κινεζικού Ινστιτούτου για την Εξωτερική Πολιτική να επισκεφθεί την Ελλάδα, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας, έτσι ώστε από κοινού να συζητηθούν τα θέματα και του μέλλοντος της Ευρώπης, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά ζητήματα αφού έχει διατελέσει πολλά χρόνια στην ήπειρό μας, αλλά και θέματα του μέλλοντος του κόσμου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, θα μεταβεί και στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με το Δήμαρχο της πόλης κ. Ying Yong, καθώς και με τον επικεφαλής της COSCO κ. Xu Lirong. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης