Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Επιπλέον 2 δις ευρώ σε Δήμους και Νομαρχίες την επόμενη πενταετία

Αυτό προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας για την πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω δύο νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την υλοποίηση έργων, κυρίως σε δήμους αλλά και περιφέρειες, σε τομείς προτεραιότητας και απαραίτητα συνολικότερα για το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν από το 2018 από τα υπουργεία Οικονονίας και Εσωτερικών με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και το Πράσινο Ταμείο. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ, ενώ σε βάθος πενταετίας αναμένεται να ανέλθει έως τα 2 δις ευρώ. Σημειωτέον ότι ο δανεισμός από την ΕΤΕπ για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τους δήμους, καθώς η αποπληρωμή των δανείων θα γίνεται σε βάθος χρόνου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που εισηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, θεσπίζεται ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα επεκταθούν στα 2 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας.

Το πρόγραμμα είναι προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας με το υπουργείο Εσωτερικών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Θα χρηματοδοτήσει τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως τους δήμους που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες, για την υλοποίηση έργων σε τομείς κρίσιμους για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Έργα δηλαδή στην ύδρευση και την αποχέτευση, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην αγροτική οδοποιία, στην ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων αλλά και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την ΕΕ.

Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο λειτουργεί συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα προγράμματα καθώς έρχεται να χρηματοδοτήσει έργα σε τομείς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες συγχρηματοδοτούμενες πηγές.

Και το πιο σημαντικό, οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική η δανειακή επιβάρυνση από το νέο πρόγραμμα καθώς τα δάνεια της ΕΤΕπ και του ΤΠ&Δ θα αποπληρώνονται εξολοκλήρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τέλος, με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται ένα επιπλέον Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Δήμων για την χρηματοδότηση υπηρεσιών, προμηθειών αλλά και έργων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες πηγές, με στόχο την ενδυνάμωση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότησή του θα είναι και πάλι από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, χωρίς να επιβαρύνονται οι δήμοι. 
airetos.gr