Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αγρια επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/10/epesiodia-mathites-10000.jpg
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς κουκουλοφόροι που μπήκαν στο μαθητικό συλλαλητήριο προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και βιτρίνες καταστημάτων.
Οι νεαροί έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στα ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψη χημικών, ενώ στη
συνέχεια κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια όπου συνεχίστηκαν τα επεισόδια.  Επίσης οι κουκουλοφόροι έσπασαν κατάστημα των «Μικέλ» στην οδό Πανεπιστημίου 58 και ένα ΑΤΜ της Eurobank στην Κοραή.
Ομάδα περίπου 200 ατόμων αποκόπηκε από το κύριο σώμα της μαθητικής πορείας (περίπου 2.000 μαθητές) προκαλώντας ζημιές σε κατάστημα αλυσίδας καφέ και ένα ATM στην Πανεπιστημίου. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν έχουν γίνει προσαγωγές. Η ίδια ομάδα πέταξε μολότοφ προς το κτίριο της Βουλής. Λόγω της πορείας, είχαν κλείσει οι λεωφόροι Σταδίου, Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων και Βασιλίσσης Σοφίας από Ρηγίλλης.
 
Όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό των μαθητών, βρίσκονται ήδη σε κατάληψη δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι μαθητές κάνουν λόγο για κλιμάκωση μέσα στον επόμενο μήνα των κινητοποιήσεων.
Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των μαθητών είναι η κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, η κατάργηση ειδικοτήτων στα επαγγελματικά Λύκεια, ενώ οι μαθητές έχουν σειρά αιτημάτων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, όπως η θέρμανση, η γραφική ύλη, τα φωτοτυπικά και τα λοιπά. Λόγω των λειτουργικών προβλημάτων στα σχολεία πολλοί μαθητικοί σύλλογοι έχουν σύμμαχό τους στις κινητοποιήσεις και συλλόγους γονέων.