Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προκλήσεις στον απόηχο των γερμανικών εκλογών

 

Με τις παγκόσμιες προκλήσεις να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να απαιτούν επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς ξεκινά την τέταρτη θητεία της η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Ευρωπαϊκά ζητήματα
Παρά την υποστήριξη της κ. Μέρκελ στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, διαφαίνεται το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης ή αντίστασης σε ορισμένα σημεία του οράματός του από κόμματα του γερμανικού
κοινοβουλίου.
«Ο κ. Μακρόν συμπεριφέρεται σαν να ήταν ο βασιλιάς Ήλιος, που τον άγγιξε η θεία χάρη για να κυβερνήσει, αλλά δεν τα πάει και πολύ καλά τους Γερμανούς», ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος στο AFP με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Οι συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να γίνουν περισσότερο περίπλοκες μετά την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να σχηματίσουν νέο συνασπισμό με την κ. Μέρκελ.
Το γεγονός αυτό οδηγεί την Καγκελάριο στην αναζήτηση συμμαχίας με τους φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που, ωστόσο, αντιτίθενται έντονα στις ιδέες του προέδρου Μακρόν.
Ο επικεφαλής του FDP, Christian Lindner, δήλωσε την Κυριακή ότι «ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, στον οποίο τα χρήματα εισέρχονται στη Γαλλία για κρατική κατανάλωση … θα ήταν αδιανόητο και θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή για εμάς».
Πούτιν: ‘’ξεπάγωμα’’ σχέσεων;
Επιπλέον, αναφορικά με τις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας, η Καγκελάριος έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.
Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν αυξανόμενες προσκλήσεις, για αναθέρμανση των ψυχρών σχέσεων των δύο πλευρών, καθώς αρκετοί νομοθέτες που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας έλαβαν θέση στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Από τα επτά κόμματα της Ομοσπονδιακής Βουλής, μόνο το CDU και οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι παραμένουν στην ίδια πορεία.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν λόγο για ύπαρξη «μίσους» με τη Μόσχα, ενώ το FDP δήλωσε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας πρέπει να γίνει δεκτή ως τετελεσμένο γεγονός, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων.
Διεθνείς υποθέσεις
Παρόλο που οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι στενοί σύμμαχοι, διαφαίνεται η αντίθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Καγκελαρίου σε βασικά ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, του ελεύθερου εμπορίου και της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.
«Η επαναφορά των διμερών σχέσεων θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild.
Οι διαφορές των δύο ηγετών ήταν εμφανείς στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, όπου η Μέρκελ απέκλεισε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση.
«Υπάρχει μια σαφής διαφωνία επί του θέματος αυτού με τον Αμερικανό πρόεδρο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.
Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία: καζάνι που βράζει
«Όσοι αρνούνται αυτή την αλληλεγγύη πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποστούν τις συνέπειες, ακόμη κι όταν διαπραγματευόμαστε για την μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη», προειδοποίησε η Μέρκελ για το ζήτημα με την Ουγγαρία, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ζητά από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ταυτόχρονα, έχουν πληγεί και οι σχέσεις με τη Τουρκία, μετά από δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες προέτρεπαν τους Τούρκους στη Γερμανία να καταψηφίσουν τους συντηρητικούς της κ. Μέρκελ.

 euractiv.gr