Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Σόιμπλε τέλος από το υπουργείο Οικονομικών! Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής - Κακή εξέλιξη για την Ελλάδα

bild-schaeuble-587x400 Ο Σόιμπλε νέος πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής
Την πρόθεσή του να αποδεχτεί τη θέση του Προέδρου της Βουλής στη Γερμανία και να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Bild.
Η υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ αναμένεται να προταθεί εντός της ημέρας από τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών συμμάχων τους.
Σύμφωνα με την «Bild», η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, ζήτησαν από τον βετεράνο υπουργό να αναλάβει την προεδρία του σώματος.

Η φερόμενη τοποθέτηση Σόιμπλε στην προεδρία της Μπούντεσταγκ λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία με δεδομένη την είσοδο, για πρώτη φορά, του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στη Βουλή.
Την είδηση επιβεβαίωσε και μια πηγή του συντηρητικού γερμανικού κόμματος στο Reuters, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ενώ την είδηση μεταδίδει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πηγές του CDU.
Ηδη από χθες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονατον Wolfgang Schaeuble να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος της Bundestag, για να βάλει τη σφραγίδα του στην επόμενη Βουλή, που θα περιλαμβάνει και το νεοεκλεγέν ακροδεξιό κόμμα.
«Δεδομένης της νέας κατάστασης στη Βουλή, ο Wolfgang Schaeuble θα ήταν, από κάθε άποψη, ακριβώς εκείνο το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής που θα μας έκανε καλό τώρα στη Reichstag», δήλωσε στο Reuters ο Armin Schuster, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για τους Συντηρητικούς, αναφερόμενος στο κτίριο της γερμανικής βουλής.
Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Schaeuble πρόεδρος της Bundestag, είπε: «Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό -λόγω του AfD και του κλίματος στη Βουλή».
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ασφαλώς ένας καλός πρόεδρος της Βουλής (Bundestag)» ανέφερε ο αντιπροέδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι.
«Βέβαια ποιον θα προτείνει το αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» πρόσθεσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.
Ο Κουμπίτσκι θα είναι υποψήφιος του FDP για διάφορα υπουργεία στις  διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.
Ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι. 
Αν τελικά στο υπουργείο Οικονομικών δεν παραμείνει ο Σόιμπλε αλλά το αναλάβει κάποιος από το κόμμα των Φιλελευθέρων αυτό δεν θα είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα. Οι Φιλελεύθεροι έχουν ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα απ’ ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ
Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Λάμερτ, παρά την πανθομολογούμενη επιτυχημένη θητεία του, δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Schaeuble, μέλος των Συντηρητικών από το 1972, αρνείται να συζητήσει για το μέλλον του μετά τις εκλογές.