Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΠΣΑΤ: Ο Θόδωρος Νικολαϊδης θα μείνει αξέχαστος

«Εφυγε» ο σπουδαίος Θόδωρος Νικολαϊδης
Σύσσωμος ο κόσμος του Αθλητισμού εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του εκδότη της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θόδωρου Νικολαΐδη που έφυγε σήμερα από τη ζωή. 
Ηταν ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΠΣΑΤ, ο οποίος φυσικά εξέδωσε ανακοίνωση μετά το θάνατό του. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 11:00 από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο. 

Από τον ΠΣΑΤ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για την απώλεια του Θόδωρου Νικολαϊδη.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου με πολύ μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια ενός εκ των πατριαρχών του αθλητικού ρεπορτάζ και του τελευταίου παραδοσιακού εκδότη του ελληνικού Τύπου, του Θεόδωρου Νικολαΐδη, σε ηλικία 92 ετών μετά από σύντομη ασθένεια.

Σύσσωμος ο κόσμος του Αθλητισμού εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του εκδότη της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θόδωρου Νικολαΐδη που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ηταν ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΠΣΑΤ, ο οποίος φυσικά εξέδωσε ανακοίνωση μετά το θάνατό του. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 11:00 από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο.
Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης ήταν ο ιδρυτής της παλαιότερης εν κυκλοφορία αθλητικής εφημερίδας «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ» και από τα παλαιότερα μέλη του ΠΣΑΤ. Με την απώλεια του κλείνει μια ολόκληρη εποχή και ένας πολύ μεγάλος κύκλος της αθλητικής δημοσιογραφίας και εν γένει της δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Κλείνει ο κύκλος της παραδοσιακής δημοσιογραφίας και μιας από τις σημαντικότερες περιόδους του αθλητικού ρεπορτάζ και του αθλητικού Τύπου. Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μάχιμος, με καθημερινή παρουσία στα γραφεία της εφημερίδας που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1955 ως εβδομαδιαία από την 1η Ιουλίου 1967 κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση. Ευπρεπής και αριστοκράτης, πραγματικός κύριος, ανήκε σε μια γενιά εκδοτών-δημοσιογράφων που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο χώρο του Τύπου και της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925 και ήταν παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», στην οποία κάλυπτε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Στις 11 Απριλίου 1955 εξέδωσε για πρώτη φορά το «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ» ως εβδομαδιαία εφημερίδα με την ονομασία «Αθλητικό Φως». Από τον Ιανουάριο του 1960 η εφημερίδα έγινε δισεβδομαδιαία, κυκλοφορούσε κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και από το 1966 προστέθηκε το φύλο του Σαββάτου. Από την 1η Ιουλίου 1967 μέχρι και σήμερα είναι καθημερινή. Το «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», η πρώτη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες «σχολές» αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα στην οποία γαλουγήθηκαν γενιές αθλητικών συντακτών και αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της δημοσιογραφίας. Ήταν και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα έντυπα στην ιστορία του αθλητικού Τύπου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου με πολύ μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον «μεγάλο» Θεόδωρο Νικολαΐδη, τον τελευταίο παραδοσιακό εκδότη στη χώρα μας. Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια και ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο ΠΣΑΤ συλλυπείται τους οικείους του, τη σύζυγό του Ειρήνη, την κόρη του Όλγα, αθλητική συντάκτρια και μέλος του Συνδέσμου και η ίδια και την κόρη του Μαρία και τους εύχεται να συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους και να κρατήσουν ζωντανό το όραμά του.
Ο Θόδωρος Νικολαΐδης θα μείνει αξέχαστος. Αφήνει ως παρακαταθήκη την παλαιότερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα και τα δίδαγμα του για μια δημοσιογραφία σύμφωνη με τους κανόνες δεοντολογίας, μια δημοσιογραφία που στηρίζεται στο ρεπορτάζ, στη διασταύρωση των πηγών και στην ευπρέπεια και για αυτό παραμένει ακόμη και σήμερα ζωντανή και αξεπέραστη. Καλό ταξίδι».