Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το άσυλο

              
  
                                                                                       Αθήνα, 2 Μαρτίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα την τρίτη μεταρρύθμιση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου διεξήχθη στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν η Γ΄ Αντιπρόεδρος κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία υπήρξε κεντρική ομιλήτρια στην ενότητα για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο άσυλο και τη δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε., καθώς και οι βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Πάλλης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Κατά την ομιλία της η κυρία Χριστοδουλοπούλου υπενθύμισε ότι η Συνθήκη της Γενεύης αποτελεί το Ευαγγέλιο της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και επέστησε την προσοχή στο διεθνές κλίμα συντηρητισμού με το οποίο κινδυνεύει να εναρμονιστεί η Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός αποτελούν υποχρέωση τόσο για τα παλαιότερα όσο και για τα νεότερα μέλη της Ένωσης, τα οποία μπαίνοντας στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα έπρεπε να συμμερίζονται τις κατακτήσεις, τις αρχές και τις αξίες της. Τέλος, δήλωσε ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, με την προϋπόθεση το υποκείμενο προστασίας να είναι ο πρόσφυγας.
Στην ίδια ενότητα παρενέβη ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, υπενθυμίζοντας ότι τα σύνορα της Ε.Ε. παραμένουν κλειστά και συνδέοντας τα φαινόμενα ρατσισμού με την αυξανόμενη ανασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών. Τέλος, ζήτησε διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των μη κυβερνητικών οργανισμών.
Ο βουλευτής Λέσβου κ. Γεώργιος Πάλλης τοποθετήθηκε στην ενότητα για την εμπορία ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ε.Ε. και τη στάση των χωρών του Βίζενγκραντ υπήρξε εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του Ν/Α Αιγαίου και σημείωσε ότι η λύση για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών είναι η αφαίρεση του οικονομικού κινήτρου, μέσω της δημιουργίας νόμιμων οδών μετακίνησης για τους πρόσφυγες. 
Η κυρία Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε επίσης και στην ενότητα για τη νομική συνδρομή και τις εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης κατά τη διαδικασία ασύλου, επισημαίνοντας ότι γίνεται κατάχρηση της κράτησης από ορισμένα κράτη, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, ως φόβητρο για τους αιτούντες άσυλο. Υπογράμμισε τέλος ότι η κράτηση ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων απαγορεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εφαρμόζεται μόνο κατ’ εξαίρεση.