Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα παρουσιάζει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για την Ενεργειακή Πολιτική

Photo published for Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ενεργειακή πολιτική


Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στην ενέργεια είναι τραγικοί.

Αφού πρώτα εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η., συμφώνησε στη συνέχεια με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της Δ.Ε.Η. από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3 - 4 χρόνια με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο. Με επιχείρημα ότι  δήθεν προστατεύει  το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας παραχώρησε το μισό μερίδιο αγοράς της Δ.Ε.Η. χωρίς καμία παρέμβαση στη δομή της εταιρίας. Κατέληξε λοιπόν, σε ένα μοντέλο Φράνκεσταϊν, το οποίο έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ στο παρά πέντε της κατάρρευσης.


Οι απλήρωτοι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. φτάνουν τα 2,7 δις ευρώ, υπερβαίνοντας περίπου έξι φορές τα κέρδη της εταιρείας. Η ρευστότητα της εταιρείας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα  καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη χρηματοδότηση της από τις αγορές ακόμη και από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αδυνατεί πλέον να προχωρήσει ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα έργα συντήρησης των μονάδων της με κίνδυνο να τεθεί σύντομα θέμα ομαλής τροφοδοσίας. Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα να οδηγηθεί  σε αναγκαστική στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές και τους ομολογιούχους της, ακόμη και σε αδυναμία πληρωμής της μισθοδοσίας (πρόσφατη σχετική δήλωση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ).

Το δεύτερο μεγάλο λάθος είναι ότι, στο πλαίσιο της παρούσης αξιολόγησης, η Κυβέρνηση επιλέγει να δίνει τις λάθος μάχες, καθώς, μένοντας προσκολλημένη στις δογματικές τις εμμονές, αρνείται να κάνει τις παρεμβάσεις για την επιβίωση της Δ.Ε.Η. και για ένα υγιές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Δεν είναι μόνο ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί νέα προβλήματα στη Δ.Ε.Η., είναι ταυτόχρονα και ότι, αρνούμενη τις αναγκαίες αλλαγές στην ενέργεια, κάνει πιο βαρύ το δημοσιονομικό πακέτο για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Αυτό είναι ένα ακόμα λάθος της Κυβέρνησης, η οποία με τις ιδεοληψίες της ανεβάζει τον λογαριασμό για φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα παρουσιάζει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για την Ενεργειακή Πολιτική. 


Η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την ενέργεια εδώ

Ηεισήγηση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκη εδώ

Η εισήγηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Σκρέκα εδώ

Η εισήγηση του αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Κατσαφάδου εδώ