Τι απέμεινε από το πέρασμα Τσίπρα στην καγκελαρία; Ο γερμανικός τύπος επιχειρεί να αξιολογήσει τη συνάντηση με τα γνωστά ανακλαστικά καχυποψίας στο πρόσωπο του έλληνα πρωθυπουργού.
Το πολιτικό στίγμα της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στην καγκελαρία προσπαθεί να αποτυπώσει ο γερμανικός τύπος στη βάση των δηλώσεων που έγιναν πριν από τη συνάντηση. Από τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε γίνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σαφές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία κυρίως σε ότι αφορά τις ειλικρινείς προθέσεις του να συμβάλει στο ξεπέρασμα της ελληνική δημοσιονομικής κρίσης. Στην πρόβλεψη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται πολύ κοντά στο πολιτικό του τέλος, προχωρά δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt
O αρθρογράφος της καλεί σε περισσότερο ρεαλισμό. «Οι χώρες του ευρώ θέλουν να φέρουν τον Τσίπρα στα λογικά του απειλώντας με πάγωμα για μικρό χρονικό διάστημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα έχουν οι πιέσεις αποτέλεσμα; Χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά τους ο Τσίπρας δεν πρόκειται να επιβιώσει πολιτικά το 2017, ένα σενάριο που δεν συμφέρει τη Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης». Ο σχολιαστής ανατρέχει στις προσπάθειες που έκανε η καγκελάριος πριν από ενάμιση χρόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ενάντια στις απόψεις οικονομολόγων και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από καιρό έλεγε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι πολιτικά δύσκολα εφαρμόσιμες. «Σε αυτό ακριβώς το σημείο το ΔΝΤ επιμένει σε περισσότερο ρεαλισμό λέγοντας ότι είτε οι Ευρωπαίοι θα χαμηλώσουν τους στόχους λιτότητας που απαιτεί ελάφρυνση του χρέους, είτε θα παραμείνουν στους φιλόδοξους στόχους τους, αλλά θα χρειαστούν τη δέσμευση των Αθηνών ότι θα τηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο μέχρι τώρα δρόμος των Ευρωπαίων, αυστηροί όροι με μεγάλη δόση αισιοδοξίας ότι κάποτε η Ελλάδα θα τους τηρήσει, δεν θέλει να τον διαβεί πλέον το ΔΝΤ. Και δικαίως».
Η Wirstchaftswoche στη διαδικτυακή της έκδοση είναι πιο κατηγορηματική για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός παρακαλεί το Βερολίνο για ελάφρυνση του χρέους. Το ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ΄Αγκελα Μέρκελ οφείλεται σε δύο λάθη του». Ο σχολιαστής αναφέρει τα δύο σοβαρά λάθη που διέπραξε με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αρνητική του στάση προς το ΔΝΤ και διερωτάται: «Ήθελε πράγματι να κάνει κάτι καλό στους συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές ή ήθελε να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του;».
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιχειρεί αποτύπωση του κλίματος ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και την καγκελάριο την ώρα των δηλώσεων. «Επικρατούσε εκείνη η τεταμένη ατμόσφαιρα που συνήθως υπάρχει όταν ένας μαθητής προσπαθεί να πείσει τη δασκάλα του ότι έκανε τα μαθήματά του», περιγράφει χαρακτηριστικά τη σκηνή. «Και μάλιστα μπροστά σε μια δασκάλα που δεν θέλει να δείξει τη μεγαλοθυμία της (…). Όποιος ήλπιζε, όπως οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ότι θα τα ψάλει στον Τσίπρα για τις παροχές του στους συνταξιούχους απατήθηκε (…) Τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για τις τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής σταθερότητας, η καγκελάριος είχε το βλέμμα κολλημένο στο έδαφος. Μόνο όταν ο Τσίπρας ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, γύρισε και κοίταξε τον μαθητή της φιλικά σαν να πέρασε το τεστ».
Για τον αρθρογράφο της διαδικτυακής σελίδας της Tagesschau, ειδησεογραφικής εκπομπής του πρώτου κρατικού καναλιού o Τσίπρας δεν έφερε στις αποσκευές του τριαντάφυλλα από την Αθήνα παραφράζοντας τίτλο γνωστού γερμανικού τραγουδιού, αλλά πολλές ερωτήσεις στην καγκελάριο. Ο αρθρογράφος παραθέτει τις διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών, από τη διαφορά ηλικίας μέχρι τη διαφορά στα ποσά δισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται, ο ένα ως χρέος και η άλλη στον προϋπολογισμό του 2017. «Την ώρα που ο Σόιμπλε ρίχνει την προσοχή του στα χρήματα, υπάρχει για τη Μέρκελ ένα θέμα με μεγαλύτερη σημασία, για να μη πει κανείς με μεγάλη εκρηκτικότητα. Είναι οι 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, στα ασφυκτικά γεμάτα hot spots» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Σε περίπτωση που αποτύχει η διαμονή τους, τότε ορισμένοι θα πάρουν το δρόμο προς βορρά. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος φωτογραφιών και πρωτοσέλιδων που θα ήθελε η Μέρκελ να αποφύγει προεκλογικά. Επιπλέον η καγκελάριος χρειάζεται εταίρους στην περιοχή σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».
Ειρήνη Αναστασοπούλου / Deutsche Welle