Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Νέο ναυάγιο για το ΕΣΡ - Υποχώρησε ο Ν. Βούτσης για Πολύδωρα και Μουλόπουλο - Αμετακίνητη η Ν.Δ.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πέμπτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 4/5.
http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/10/synedriasi-gia-esr-1300.jpg
Μετά από συνεδρίαση αρκετών ωρών και αφού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε στροφή 180 μοιρών προτείνοντας για τη θέση του προέδρου τον Ροδόλφο Μορώνη αντί του Βύρωνα Πολύδωρα.
Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση που κατατέθηκε, έπειτα από τρεις αλλαγές στη σύνθεση και στη διάταξη των προτεινόμενων προσώπων, απέσπασε 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.
Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε με την πρόταση για επικεφαλής του ΕΣΡ τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που συγκέντρωσε την αρνητική ψήφο του συνόλου της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να μην την θέσει καν σε ψηφοφορία.
Στη συνέχεια προτάθηκε η τοποθέτηση του κ. Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου και του κ. Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν να τοποθετηθεί στη θέση του αντιπροέδου ο κ. Νίκος Κιάος, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον κ. Βούτση, με αποτέλεσμα να αποσπάσει την θετική ψήφο των δύο κομμάτων. Όμως ακόμα και οι ψήφοι αυτές δεν έφτασαν. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16 ψήφοι υπέρ, 5 “παρών”, 1 όχι (Ένωση Κεντρώων) και μια απουσία (αυτή της Χρυσής Αυγής), τρεις δηλαδή λιγότερες απ' όσες χρειάζονταν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, είχε ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση της κυβέρνησης αν πρώτα δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έστρεψε μάλιστα τα “βέλη” του προς τον Ανδρέα Λοβέρδο και το ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε τη στάση του μιλώντας για “διακριτική συνεννόηση” κυβέρνησης και μέρους της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως ο πυρήνας του νόμου Παππά, δηλαδή το άρθρο 2Α, έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί και πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων περνά στο ΕΣΡ. Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και το ζήτημα του αριθμού των καναλιών θα περνά μέσα από την ανεξάρτητη αρχή.
Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου ικανοποίησαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όχι όμως και τη ΝΔ, που επέμεινε ότι απαιτεί την κατάθεση συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.