Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

18 χρόνια Google




Η Google η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης εδώ κλαι χρόνια στο διαδίκτυο, γιορτάζει σήμερα 27 Σεπτεμβρίου τα 18α χρόνια λειτουργίας της αφιερώνει το σημερινό της Doodle στον... εαυτό της.


To Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν. Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Milton Sirotta για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ. Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu.
Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Η ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης από τη στιγμή της ίδρυση της προκλήθηκε από μια αλυσίδα προϊόντων, συγχωνεύσεων και συνεργασιών πέρα από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Προσφέρει λογισμικό συμπεριλαμβανομένου email (Gmail), σουίτα γραφείου (Google Drive), και κοινωνικής δικτύωσης (Google +). Η εταιρία ηγείται της ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές Android.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com είναι πρώτο και δεύτερο σε επισκεψιμότητα αντίστοιχα, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας περισσότερους από 16 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα για το Μάιο του 2015. Ταυτόχρονα, η Google μετακινείται όλο και περισσότερο σε υλικό τηλεπικοινωνιών: συνεργάζεται με μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών για την παραγωγή των συσκευών Nexus και εξαγόρασε την Μοτορόλα τον Μάιο του 2012.

Δείτε εδώ το Doodle της Google
Δέκα γενικές αλήθειες από την Google.
Η Google έχει δημιουργήσει μία λίστα. Όπως αναφέρει η Google στην ανακοίνίνωσή της, "δημιουργήσαμε αυτή τη λίστα για πρώτη φορά όταν η Google ήταν λίγων μόνο ετών. Ανά διαστήματα ανατρέχουμε ξανά σε αυτήν τη λίστα, για να διαπιστώσουμε αν ισχύει ακόμη. Ελπίζουμε ότι ισχύει και, αν θεωρείτε ότι δεν την τηρούμε, είστε ευπρόσδεκτοι να το επισημάνετε.
Επικεντρωνόμαστε στο χρήστη και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν από μόνα τους. Από την αρχή επικεντρωθήκαμε στην παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας στους χρήστες. Είτε σχεδιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο είτε μια μικρή αλλαγή στην εμφάνιση της αρχικής σελίδας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε αυτές οι αλλαγές να αποβούν σε τελική ανάλυση ωφέλιμες για εσάς και όχι για τους εσωτερικούς στόχους ή τα έσοδά μας.
Το καλύτερο είναι να κάνουμε ένα πράγμα εξαιρετικά καλά. Κάνουμε αναζητήσεις. Με μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επίλυση προβλημάτων αναζήτησης, γνωρίζουμε τι κάνουμε καλά και πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα.
Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, άρα όποτε αναζητάτε μια απάντηση στον ιστό τη θέλετε αμέσως και σκοπός μας είναι να σας ικανοποιήσουμε. Πιθανόν να είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που μπορούμε να πούμε ότι σκοπός μας είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση των χρηστών από τον ιστότοπό μας.
Η δημοκρατία στον ιστό είναι αποτελεσματική. Η αναζήτηση Google λειτουργεί επειδή βασίζεται στα εκατομμύρια ατόμων που δημοσιεύουν συνδέσμους προς ιστότοπους, προκειμένου να προσδιορίσει ποιοι άλλοι ιστότοποι παρέχουν αξιόλογο περιεχόμενο. Αξιολογούμε τη σημασία κάθε ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας περισσότερες από 200 ενδείξεις και μια σειρά από τεχνικές, συμπεριλαμβανομένου του κατοχυρωμένου αλγόριθμου PageRank που διαθέτουμε, ο οποίος αναλύει ποιοι ιστότοποι έχουν "ψηφιστεί" ως καλύτερες πηγές πληροφοριών από άλλες σελίδες σε όλο τον ιστό.
Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεστε στο γραφείο σας για να έχετε ερωτήσεις. Στον κόσμο μας η χρήση των κινητών είναι ολοένα πιο διαδεδομένη: Οι χρήστες θέλουν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες όπου και αν βρίσκονται, όποτε τις χρειάζονται. Παρέχουμε πρωτοποριακές νέες τεχνολογίες και προσφέρουμε νέες λύσεις για υπηρεσίες κινητών που βοηθούν τους χρήστες σε όλο τον κόσμο να εκτελέσουν διάφορες εργασίες από το τηλέφωνό τους, από τον έλεγχο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των συμβάντων ημερολογίου έως την παρακολούθηση βίντεο, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους πολυάριθμους διαφορετικούς τρόπους πρόσβασης στην αναζήτηση Google από τηλέφωνα.
Η επίτευξη κερδών είναι δυνατή χωρίς να αποβαίνει εις βάρος άλλων. Η Google είναι επιχείρηση. Τα έσοδά της προέρχονται από την παροχή τεχνολογίας αναζήτησης σε εταιρείες και από την πώληση διαφημίσεων που εμφανίζονται στον ιστότοπό μας και σε άλλους ιστότοπους σε όλο τον ιστό. Εκατοντάδες χιλιάδες διαφημιζόμενοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το AdWords για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Υπάρχουν πάντοτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστό. Από τη στιγμή που προσθέσαμε στο ευρετήριό μας περισσότερες σελίδες HTML στο διαδίκτυο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία αναζήτησης, οι μηχανικοί μας έστρεψαν την προσοχή τους σε πληροφορίες στις οποίες η πρόσβαση δεν ήταν τόσο εύκολη. Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκούσε απλώς η ενσωμάτωση νέων βάσεων δεδομένων στην αναζήτηση, όπως η προσθήκη της αναζήτησης αριθμών τηλεφώνου και διευθύνσεων, καθώς και καταλόγων επιχειρήσεων.
Η ανάγκη για πληροφόρηση υπερβαίνει κάθε σύνορο. Η εταιρεία μας ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια, αλλά η αποστολή μας είναι να παρέχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για ολόκληρο τον κόσμο και σε όλες τις γλώσσες. Για αυτόν το λόγο έχουμε γραφεία σε περισσότερες από 60 χώρες, διατηρούμε περισσότερους από 180 τομείς στο διαδίκτυο και παρέχουμε περισσότερα από τα μισά αποτελέσματά μας σε άτομα που ζουν εκτός των ΗΠΑ.
Μπορείς να είσαι σοβαρός και χωρίς κοστούμι. Οι ιδρυτές μας δημιούργησαν την Google με βάση τη θεμελιώδη παραδοχή ότι η εργασία πρέπει να προσφέρει προκλήσεις και ότι οι προκλήσεις πρέπει να είναι διασκεδαστικές. Πιστεύουμε ότι τα σπουδαία και δημιουργικά πράγματα είναι πιθανότερο να συμβούν όταν υπάρχει η κατάλληλη εταιρική φιλοσοφία και αυτό δεν περιορίζεται σε μεταμοντέρνα φωτιστικά και σε λαστιχένιες μπάλες.
Το εξαιρετικό δεν είναι αρκετό. Η επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων για εμάς αποτελεί αφετηρία και όχι προορισμό. Θέτουμε στόχους τους οποίους ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε ακόμα, επειδή γνωρίζουμε ότι προσπαθώντας να τους επιτύχουμε μπορούμε να προοδεύσουμε περισσότερο από όσο αναμέναμε. "