Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Περιμένοντας τον λευκό καπνό

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/08/kanalia-adeies-1000.jpg
Μια ημέρα ακριβώς έχει συμπληρωθεί από την ώρα που οι εκπρόσωποι των υποψηφίων αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι για τις πολυπόθητες 4 τηλεοπτικές άδειες περνούσαν την πόρτα της γ.γ. ενημέρωσης. Και από εκείνη την ώρα ενημέρωση δεν υπάρχει! Το μόνο που έγινε γνωστό, ήταν από κυβερνητικές πηγές μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ που ανέφεραν πως όλα βαίνουν καλώς και διέψευδαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούσαν διάφοροι. «Ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής», τόνιζαν με νόημα...

Κατά τα λοιπά, μόνο φήμες, μόνο εικασίες και διαψεύσεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ήθελαν τις δυο άδειες να έχουν κατακυρωθεί στους πλειοδότες τους με υψηλό τίμημα αλλά έτερον ουδέν. Η νύχτα που πέρασε ήταν σίγουρα δύσκολη για τους δεκάδες ανθρώπους που είναι έγκλειστοι και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Όλοι περιμένουν σήμερα να βγεί λευκός καπνός από το κτίριο και σίγουρα όταν όλα θα έχουν τελειώσει το τηλεοπτικό τοπίο δεν θα είναι πλέον το ίδιο. Έξω, συνεργεία, δημοσιογράφοι, νυχτερινές βάρδιες, το λεγόμενο καραούλι και μάλιστα τζάμπα. Όπως το τζάμπα που πέθανε, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος την Τρίτη απαντώντας σε μια από τις πολλές καταγγελτικές ανακοινώσεις της ΝΔ.
Όταν όλα θα έχουν τελειώσει, σε επίπεδο δημοπρασίας τότε θα αρχίσει το μεγάλο πανηγύρι. Οι τέσσερις άδειες δεν θα είναι στο τσεπάκι των υποψηφίων παρά μόνο όταν θα γίνει και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πλειοδοτών και όταν θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις, γιατί αναμένονται και αυτές.
Και η αγωνία, κυρίως των εργαζομένων, μεγαλώνει αφού κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους σε ένα τοπίο το οποίο έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια ανελέητα η κρίση. Και υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ που εκκρεμεί για την συνταγματικότητα ή όχι του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.
Και ενώ η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε εξέλιξη, η ΕΣΗΕΑ, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων εμφανίστηκε επιτέλους με μια σκληρή ανακοίνωση αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Γιατί από όλα αυτά που συμβαίνουν στον τηλεοπτικό χώρο εκείνοι που πλήττονται βαθύτατα είναι οι τεχνικοί και οι δημοσιογράφοι. Και η αγωνία ενός ολόκληρου κλάδου άγγιξε επιτέλους τις… ευαίσθητες χορδές του συνδικαλιστικού τους οργάνου.
Η σημερινή ημέρα – αν τελικά ανακοινωθεί σήμερα ποιοί θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών αδειών – θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του τηλεοπτικού τοπίου. Και χαμένοι δεν θα βγουν εκείνοι που πλειοδότησαν αλλά εκείνοι που τόσα χρόνια εργάστηκαν σκληρά σε έναν χώρο που μόνο αν έχεις μεράκι μπορείς να σταθείς και να επιβιώσεις.
Για την ιστορία: Μέσα στο κτίριο της γ.γ. ενημέρωσης, εκτός από την επιτροπή είναι: ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την Alter Ego, ο Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤ1, ο Ιβάν Σαββίδης για τη DIMERA και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία.
Οι υπόλοιποι 4 υποψήφιοι εκπροσωπούνται από τους Γενικούς Διευθυντές. Ο Πάνος Κυριακόπουλος εκπροσωπεί τον Ανεξάρτητο Πάροχο, ο Κάρολος Αλκαλάι το Star, ο Κώστας Κιμπουρόπουλος τον ΣΚΑΙ και ο Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον Alpha.

Μια απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί έξω από την γ.γ. ενημέρωσης. Δικαστικός κλητήρας εμφανίστηκε και θυροκόλλησε έναν φάκελο ο οποίος περιέχει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Star εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου του κ. Λαζαράτου. Αυτό μέχρι αυτή την στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνει για την διαδικασία, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Λαζαράτο τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν έναν εκ των υποψηφίων τον κ. Καλογρίτσα και σήμερα ήταν η τελευταία προθεσμία για να κατατεθούν. «Μας είπαν από το ΣτΕ ότι πρέπει να κάνουμε την συγκεκριμένη επίδοση συγκεκριμένες μέρες πριν την δικάσιμο. Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα και από την στιγμή που ήταν κλειστή η γ.γ. δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Σε αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα ζητάει το Star τον αποκλεισμό της εταιρείας Καλογρίτσα επειδη στους καταστατικούς σκοπούς της έχει και άλλους σκοπούς εκτός από τον ραδιοτηλεοπτικό. Δικάστηκε η προσωρινη διαταγή την περασμένη Παρασκευή και απρρίφθη και τώρα πρέπει να δικαστούν και τα κανονικά ασφαλιστικά μέτρα στα μέσα Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο δικηγόρος στον ΣΚΑΙ.  
 Μετά το Star ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε και ο Alpha! Ο δικηγόρος που έχει συντάξει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Alpha είναι ο κ. Χρυσανθάκης