Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Την Παρασκευή στις 22 Ιουλίου ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου για Κύρωση Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής βίας μέσω υπολογιστή καθώς και άλλων διατάξεων. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε κυρίως στα εξής:

«Θα  ήθελα καταρχάς να παρατηρήσω, ότι πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη, αλλά και πολύ βελτιωμένη πρακτική, που ακολουθείται και στις ευρωπαϊκές χώρες και επικυρώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης μέσα από αυτή τη Σύμβαση και το Πρόσθετο Πρωτόκολλό της.
Όσον αφορά το θέμα της αντιρατσιστικής πολιτικής θα ήθελα να θέσω το εξής ζήτημα, το οποίο προκύπτει από την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του κ. Μούιζνιεκς, την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, ο οποίος μας ζήτησε να του παρουσιάσουμε αν υπάρχει καθιερωμένη αντιρατσιστική πολιτική στη χώρα μας και ποιες ενέργειες έχουν γίνει σε αυτό.
Νομίζω ότι το παρόν νομοσχέδιο εμβαθύνει αυτή την πολιτική και βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως το μόνο καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει και άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του αντιρατσιστικού νόμου, σε σχέση με την τέλεση εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο. Έτσι, λαμβάνεται πλέον υπόψη και το αντικειμενικό στοιχείο της τέλεσης της πράξης και όχι μόνο το υποκειμενικό του δόλου ή της αμέλειας.
Επίσης, προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του εργοσήμου για μετανάστες εργάτες γης χωρίς χαρτιά, το οποίο θα μας επιτρέψει να μην ξαναζήσουμε τις καταστάσεις της Μανωλάδας. Και βέβαια αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, των παραγωγών, των εργατών, αλλά και του Δημοσίου. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι ο χειρισμός της κυβέρνησης στο προσφυγικό ως προς το δημόσιο λόγο αλλά και τις πολιτικές για τα δικαιώματα των προσφύγων, δεν άφησε περιθώρια να αναπτυχθούν, όπως στην Ευρώπη, ρατσιστικές διαδηλώσεις και αντιπροσφυγικές κινήσεις.
Όσον αφορά τώρα τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου, το άρθρο 15 είναι σχετικό με την αποσυμφόρηση των φυλακών, η οποία πραγματοποιείται μέσα από την παράταση ορισμένων διατάξεων του ν.4322/2015. Η στοχευμένη εφαρμογή αυτού του νόμου για ειδικές κατηγορίες κρατουμένων το προηγούμενο διάστημα στέφθηκε με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, κάτι το οποίο βεβαιώνεται και από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και από την  Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων (CPT) στον έλεγχο που διενήργησε.
Επίσης, θέλω να κάνω μια αναφορά και στο άρθρο 18, όπου προβλέπονται ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους. Νομίζω ότι καλώς έρχεται και εναρμονίζει τα θέματα των τριτέκνων και των προσλήψεών τους, με το ν.2643/1998 που αφορά την μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οφείλει να κάνει η κυβέρνηση.
Κλείνοντας θεωρώ ότι με το παρόν νομοσχέδιο σε συνέχεια άλλων νομοσχεδίων που ανέφερα, αλλά και αυτών του Συμφώνου Συμβίωσης και της Ιθαγένειας για παιδιά μεταναστών δεύτερη γενιάς, επέρχεται η εναρμόνιση και ενίσχυση των πιο σύγχρονων πολιτικών και πρακτικών της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μας».

Κόρινθος, 25.07.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας