Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τα δίδυμα της καταστροφής

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Όσες συνεντεύξεις και όσα άρθρα και όσα βιβλία και αν γράψουν οι κύριοι Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ, σχετικά με το (κατ’ εντολήν Τσίπρα Σχέδιο Β, Χ, Ψ, Ω), πάντα σε κάποια καινούργια αντίφαση θα πέφτουν.
Πέρσι τέτοιον καιρό είχαμε καταιγισμό αντιφάσεων, στις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί.
Αλλά αυτές συνεχίστηκαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα – με αποτέλεσμα να θολώνουν όλοι μαζί τα νερά.
Ας δούμε (συμπληρωμένες) μερικές ακόμη από τις αντιφάσεις τους:
Για το Grexit και τις απειλές προς τους Ευρωπαίους:
-Στις 11 Ιουλίου 2015 κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν με non paper ότι ουδέποτε τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές του Γ. Βαρουφάκη.
Αλλά στις 31 Ιουλίου 2015, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται λεπτομερώς στα σχέδια περί Grexit των εταίρων και δανειστών, αναφερόμενος στα γεγονότα της Ρίγας και ονομαστικά στους πρωταγωνιστές τους και λέγοντας ότι «βοά ο τόπος».
-Στις 5 Οκτωβρίου 2015, σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό «Προφίλ», ο κ. Γκαλμπρέιθ υποστηρίζει ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποσαφηνίσει πως υπήρχαν μόνον δύο δυνατότητες, ή το μνημόνιο, η αποδοχή δηλαδή από τους Έλληνες των όρων των ευρωπαϊκών θεσμών, ή το Grexit, η έξοδος από την Ευρωζώνη, με το μόνο ανοικτό να παραμένει το πώς θα αποφάσιζε η Α. Μέρκελ.
-Και στις 13 Ιουλίου 2015, στο New Statesman, ο Γ. Βαρουφάκης μιλά ανοιχτά για σχέδιο έκδοσης IOUs, έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας και χρήση απειλής για κούρεμα των ομολόγων του 2012, δηλώνει πως σκεπτόταν το Grexit από την πρώτη ημέρα. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος έθεσε την πρότασή του σε ψηφοφορία μέσα στο Μαξίμου και μειοψήφησε, με τον πρωθυπουργό να διαφωνεί μαζί του. Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει, δεν αναφέρεται στο περιστατικό και επιμένει ότι το μόνο που έκανε ήταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
-Στις 10 Ιουλίου 2016, ο κ. Γκαλμπρέιθ, στη συνέντευξή του μέσω mail στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Γκαλμπρέιθ υποστηρίζει πως «όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας, εντός του ευρώ και εντός της Ε.Ε. Η κυβέρνηση ήταν –και παραμένει– φιλοευρωπαϊκή». Επίσης, διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης, σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
-Αλλά στις 12 Μαΐου 2016, ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που έδωσε σε ομάδα νέων δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα «Athens Live», είπε το ακριβώς αντίθετο: «Έπειτα από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα απείλησα τους Ευρωπαίους δανειστές με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, την προσπάθειά του να πιέσει την ΕΚΤ πρόδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος σε συνάντηση με τον Ντράγκι στην Φρανκφούρτη είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ: «Μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο…».
Αργότερα την ίδια μέρα, με δύο διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «το μήνυμά μου προς την ΕΚΤ ήταν μετριοπαθές: Αν μας κλείσετε τις τράπεζες θα σας κουρέψουμε τα παλαιά ομόλογα. Καμία απειλή Grexit. Από εμάς».
Δηλαδή:Στις 13 Ιουλίου 2015 ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται τα περί απειλών για κούρεμα ομολόγων και σκέψεων περί Grexit, στις 10 Ιουλίου 2016 ο κ. Γκαλμπρέιθ διαψεύδει τα περί απειλών και περί Grexit και ενδιαμέσως, στις 12 Μαΐου 2016 ο κ. Βαρουφάκης μιλά την ίδια μέρα και για απειλές περί Grexit και για… καμία απειλή!
Καινούργιες αντιφάσεις για τις ημερομηνίες
-Τον Ιούλιο του 2015, στην τηλεδιάσκεψη της οποίας το περιεχόμενο αποκαλύφθηκε και πυροδότησε το όλο θέμα, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται να λέει ότι την εντολή από τον κ. Τσίπρα την έλαβε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και η μυστική ομάδα άρχισε να εργάζεται από τον Δεκέμβριο του 2014. 
-Στην ανακοίνωσή του της 27ας  Ιουλίου 2015, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η ομάδα εργάσθηκε «κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος».
-Στην ανακοίνωσή του της ίδια μέρας (27 Ιουλίου 2015), ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ αναφέρει ότι η ομάδα εργάστηκε «από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου», αλλά λίγο παρακάτω αναφέρει  ότι «οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου». 
-Στις 7 Αυγούστου 2015, σε συνέντευξή του στο «Σπήγκελ» ο Γκαλμπρέιθ λέει ότι οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκλήρωσε την «ιστορική έρευνα», όπως την χαρακτήρισε, γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
-Τον Ιούλιο του 2016, στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», ο «μάρτυρας» Γκαλμπρέιθ λέει ότι προετοίμαζε το Σχέδιο Χ «από τον Μάρτιο του 2015» και ότι οι εργασίες της μυστικής ομάδας ολοκληρώθηκε με την υποβολή εκτενούς πορίσματος στις αρχές Μαΐου.
Διαλέγετε και παίρνετε. Οι ημερομηνίες άπειρες. Από τα τέλη του 2014 ως και την ημέρα του Δημοψηφίσματος…
Και ό,τι κι’ αν λένε σήμερα, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Καμμένος την έξοδο από το ευρώ είχαν από την αρχή στο μυαλό τους – ο πρώτος με το «καμιά θυσία για το ευρώ» και ο δεύτερος απειλώντας να το κάνει… Κούγκι!
Είναι προφανές ότι τα δίδυμα Τσίπρα – Καμμένου και Βαρουφάκη - Γκαλμπρέιθ ούτε ξέρουν τι κάνουν, ούτε ξέρουν τι λένε…

elzoni.gr