Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Ιουλίου 2016 - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Βασίλης Νανόπουλος :  Η θέση μας - όχι δεματοποιητές , όχι  ΚΔΑΥ στα Εξαμίλια - έγινε ομόφωνα δεκτή στο  δημοτικό συμβούλιο καθώς και η πρόταση μας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Η πρόταση μας για δωρεάν παραχώρηση και χρήση των εγκαταστάσεων του δήμου σε πολιτιστικούς και αθλητικούς  συλλόγους αναβλήθηκε για να αποφασιστεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα η θέση της Συμμαχίας Πολιτών κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων της 12.7.2016 ήταν η εξής :



1. Διαχείριση στερεών αποβλήτων :

Όπως είναι γνωστό είχαμε αποχωρήσει από το προηγούμενο συμβούλιο της 6.7.2016 ζητώντας κανονική συζήτηση για το θέμα και όχι προ ημερησίας διατάξεως. Το λάθος της δημοτικής αρχής αναγνωρίστηκε, προγραμματίστηκε και έγινε ουσιαστική συζήτηση που διήρκεσε περίπου 4 ώρες.

Μείναμε σταθεροί στη θέση μας (όχι δεματοποιητές - όχι ΚΔΑΥ στα Εξαμίλια ) που έγινε τελικά ομόφωνα δεκτή στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και η πρόταση μας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τους δήμους όπως προβλέπεται στο πρόγραμμά μας του 2014. 

Περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων και θα αντιδράσουμε αν δεν τηρηθούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτονόητο είναι ότι δεν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός που κηρύχτηκε άγονος με τα ίδια μηχανήματα τα οποία θα μείνουν αχρησιμοποίητα μετά την πρώτη προσφυγή πολίτη που έχει έννομο συμφέρον - θυμηθείτε περίπτωση νεκροταφείου στα Εξαμίλια . 

Ο νέος διαγωνισμός πρέπει να περιλαμβάνει άλλα μηχανήματα  μικρότερου κόστους και δυναμικότητας  χωρίς δεματοποιητές και με προδιαγραφές που να επιτρέπουν σε πολλές εταιρίες να δώσουν προσφορές. Το όφελος για τους δημότες είναι η εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων ευρώ αφού τώρα η εγκατάσταση κομποστοποίησης θα γίνει σύμφωνα με την άδεια που έχει λάβει ο δήμος, χωρίς ΚΔΑΥ σύμμεικτων στερών αποβλήτων, συμβατή με τον περιφερειακό σχεδιασμό και με μικρότερης δυναμικότητας μηχανήματα, άρα επιλέξιμη και επιδοτούμενη η δαπάνη στο νέο ΕΣΠΑ. 

Εάν επέμενε η πλειοψηφία και η ελάσσων μειοψηφία που είχε συνταχθεί μαζί της στην πρότασή τους, η δαπάνη θα ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ κατ αρχήν από το ταμείο του δήμου και μέχρι 5,6 εκατομμύρια που ήταν η πρόβλεψη του 2011. 

Τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό πχ αποχέτευση, προμήθεια κάδων, παιδικές χαρές κλπ . 

Θεωρούμε ότι η καθαριότητα στο δήμο απέχει πολύ από το να έχει ένα ανεκτό επίπεδο και πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Οι κάδοι δεν αδειάζουν έγκαιρα, δεν πλένονται όπως πρέπει ,  ο αριθμός τους δεν επαρκεί κλπ . 

Επαναλάβαμε τη θέση μας που είναι να σχεδιαστεί άμεσα από το δήμο ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης που να περιλαμβάνει τις αδειοδοτήσεις των ΧΥΤΥ, την χρηματοδότηση και από που θα βρεθεί αυτή, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κλπ.


2. Πολιτισμός και αθλητισμός

Συζητήσαμε μετά από πρωτοβουλία της Συμμαχίας Πολιτών με την οποία συντάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, την ψήφιση κανονισμού λειτουργίας του κέντρου πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ) που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων που φιλοξενεί  καθώς και την πολιτική του δήμου στα θέματα πολιτισμού και αθλητισμού. 

Η Συμμαχία Πολιτών πρότεινε να χρησιμοποιούν οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι δωρεάν τα ακίνητα και τις υποδομές του δήμου είτε εισπράττουν οι σύλλογοι συνδρομή από τα μέλη τους είτε όχι (χρήση χωρίς καταβολή ενοικίου η εξόδων λειτουργίας από τους συλλόγους).

Προτείναμε επίσης να προσλάβει ο Δήμος με σύμβαση ορισμένου χρόνου υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα για να υπάρξει δημοτικός αθλητισμός δωρεάν για όσους δεν έχουν η δεν θέλουν να πληρώσουν τη συνδρομή τους σε σύλλογο.

Σε εκδηλώσεις με εισιτήριο για το κοινό να γίνεται παρακράτηση του 15 % όπως προβλέπει η νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση μείωση του κόστους λειτουργίας των αθλητικών χώρων πχ αντικατάσταση του καύσιμου για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου με αντλίες θερμότητας είτε συστήματα ηλιακής ενέργειας. Οι επιχορηγήσεις του δήμου να προγραμματίζονται στην αρχή του χρόνου με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως ο αριθμός μελών, η δραστηριότητα, οι ανάγκες κάθε συλλόγου κλπ.

Συμφωνήσαμε στα υπόλοιπα θέματα που ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.


Περισσότερες πληροφορίες στα βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=-TI395k8UoY

https://www.youtube.com/watch?v=Hy8extXrXKQ



Βασίλης Νανόπουλος,

επικεφαλής του συνδυασμού "Συμμαχία Πολιτών"
και της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Κορινθίων