Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Εκτός τόπου και χρόνου η ομιλία του Τσακαλώτου για το ασφαλιστικό - Λοβέρδος : Αντε γεια κύριε υπουργέ

Χαμός με Τσακαλώτο στη Βουλή! Η `μύγα τσε τσε της Συγγρού` και το `άντε γεια υπουργέ`! `Πηγαίνω στον Βόλφγκανγκ και στον Πόλ και πίνουμε καφέ`!
Τα…ασυμμάζευτα προσπάθησε να δικαιολογήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό.  «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Ότι λέμε το κάνουμε» ανεφερε ο κ. Τσακαλώτος την στιγμή που η τροπολογία που κατεβάζει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ. Εκτός αυτού, προσπάθησε να αναφερθεί στην τροπολογία ως νίκη για την κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε το όριο του αφορολόγητο σε επίπεδο που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη».

 

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών,  με τον Αντρέα Λοβέρδο να του απαντά ειρωνικά «Γκολ αυτοί σέντρα εμείς! Αντε γεια κύριε υπουργέ» και την πρώην γ.γ. του ΚΚΕ να του λέει «να ζητήσεις συγγνώμη από τον κόσμο που είναι έξω και διαμαρτύρεται». Ο κ. Τσακαλώτος με την ίδια ένταση που διαβεβαίωνε για το ύψος του αφορολόγητου, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθείεί το πρόσθετο πακέτο μέτρων 3,6 δις ευρώ και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν σε υποστηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν. 
Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Να μην χάσουμε το δάσος από τα δέντρα. Το ύψος του αφορολόγητου είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το πρώτο το κερδίσαμε. Μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο στην ΕΕ. Η δική μας πρόταση ήταν για όριο 9.100 ευρώ και την κατεβάσαμε σε μέσο όρο 8.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ένας που δεν έχει παιδιά θα παίρνει 200 ευρώ λιγότερα από ότι ισχύει σήμερα και 100 ευρώ λιγότερα σε σχέση με την πρώτη μας πρόταση. Με 3 παιδιά παίρνει τα ίδια με σήμερα και 100 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αρχική μας πρόταση. Κάναμε έναν συμβιβασμό προστατεύοντας της οικογένειες με παιδιά».
Aπαντώντας στους βουλευτές δήλωσε: «Κρύβομαι και δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πάω να δω τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν. Όταν πάω σε αυτούς τους λέω ότι ευχαριστώ για την προστασία που μου δίνουν από τους Λοβέρδο και Βρούτση».

Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ξανά το ασφαλιστικό συμπληρώνοντας: «Έχουμε την εθνική σύνταξη που είναι η μάχη των μαχών με τους νεοφιλελεύθερους που δεν την θέλουν. Θέλουν σύνταξη ανάλογα με το εισόδημα. Με το νέο ασφαλιστικό μειώνεται πολύ το ποσοστό αναπλήρωσης για τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς».