Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ομιλία Γ. Ψυχογιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ερευνα



Στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, στην ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως στα εξής:
«Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να μην επηρεάσει και τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας στους τομείς των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, του εκπαιδευτικού προσωπικού, των εγκαταστάσεων, αλλά και στον τομέα της έρευνας.
Εξάλλου, η έρευνα είναι ένας νευραλγικός και πολύ σημαντικός τομέας για την ανάπτυξη των επιστημών και απαιτεί συνεχή και σταθερό προγραμματισμό, καθώς και επαρκή χρηματοδότηση για να λειτουργήσει αποδοτικά. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά υποβαθμισμένη και δεν μπορεί να συμβαδίσει με το επίπεδο των ερευνητικών προγραμμάτων άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών Πανεπιστημίων, παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το παρόν Νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά απαραίτητων βελτιωτικών ρυθμίσεων.
Το πρώτο κεφάλαιο, που αφορά στην έρευνα, περιλαμβάνει εκτεταμένη τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4310/2014, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, καθώς και τη διαμόρφωση πρόσφορου εδάφους μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την έρευνα.
Το Νομοσχέδιο περιέχει και άλλα δύο κεφάλαια τα οποία ρυθμίζουν επιμέρους θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όλες αυτές οι διορθωτικές ρυθμίσεις δεν πρέπει να εκληφθούν ούτε ως κάτι αυτονόητο, ούτε βέβαια και ως τομή. Όμως,σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα σημαντικό βήμα.
Αυτό που θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε είναι τι μας έφερε στην ανάγκη να τις ψηφίσουμε. Η αιτία δεν είναι άλλη από την πολιτική που χαράχτηκε τόσα χρόνια από το δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Παιδείας. Η πελατειακή λογική, οι πολλαπλές στρεβλώσεις και παθογένειες στη λειτουργία των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, αλλά και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε όλα αυτά, βέβαια, ως συνήθως δεν ακούσαμε καμία αυτοκριτική, κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, που έχουν την κύρια ευθύνη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι και σ’ αυτό το Νομοθέτημα μας χωρίζει μεγάλη διαφορά, ιδεολογική και αξιακή, και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ και με άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Διότι εμείς τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, όπως η Παιδεία και η Υγεία, θέλουμε να είναι συγκροτημένα, οργανωμένα και ποιοτικά και αυτά θα υπερασπιστούμε, σε αντίθεση με την απαξίωση και τη συρρίκνωση που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια».
  Κόρινθος, 17.05.2016
                                                         Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας