Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μεγαλύτερες οι συντάξεις για όσους έχουν μισθό 1.000 ευρώ (πίνακας)

Aυξημένες θα είναι οι συντάξεις τόσο για τους δημοσίους όσο και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που έχουν μέσο μισθό στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου 1000 ευρώ και κάτω. Αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Η αλήθεια για τις νέες συντάξεις».
Παράλληλα το υπουργείο υποστηρίζει ότι «ακόμη και για τους σχετικά υψηλόμισθους, υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης) που εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές προς τα κάτω αποκλίσεις, μέχρι το τέλος του 2018. Για παράδειγμα, για το 2016 ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμιά νέα  σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης, και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση
Αναλυτικά:

Η αλήθεια για τις νέες συντάξεις
Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεση της και καμιά κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. Επειδή αυτό όλοι το έχουν αντιληφθεί, γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες  για μειώσεις μέχρι και 30% για τις νέες συντάξεις, με έμφαση ιδίως στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.  Ο πρώην Υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ακόμη και οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν μικρότερες συντάξεις με το νέο νόμο 4387/2016, παρόλο ότι όλοι παραδέχονται το αντίθετο. Ο κύριος Μητσοτάκης μας κατηγόρησε μάλιστα στη Βουλή ότι αυτό υποδηλώνει «ταξικό μίσος».
Η αλήθεια έχει ως εξής:
Για τις συντάξεις των χαμηλόμισθων και τα των κατώτατων ορίων
Σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 Ευρώ το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ότι το προϋφιστάμενο σύστημα. (Εισόδημα κάτω από 1000 Ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών.)
Για παράδειγμα, το ίδιο που επικαλέστηκε με διαστρέβλωση των στοιχείων ο πρώην Υπουργός Εργασίας της ΝΔ, για  μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 Ευρώ το μήνα)  το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 Ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 Ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση. Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 Ευρώ έναντι 411 και σε κάθε περίπτωση παραπάνω από την κατώτατη σύνταξη, όπως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα –μετά τη σφαγή των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- 392,7 Ευρώ. (Για όσους υποκριτικά και δημαγωγικά θεωρούν μείζονα υποχώρηση το γεγονός ότι η Εθνική Σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 345 Ευρώ υπενθυμίζουμε ότι με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010 η βασική σύνταξη των 360 Ευρώ σήμερα θα ήταν 341 για όλα τα έτη ασφάλισης.)
ypergasias_pinakas_aftodioikisi
Προφανώς δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων αυτών. Τις έχουμε συνδέσει όμως με «ρήτρα ανάπτυξης» με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μη κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.
Για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο νόμο της μεταρρύθμισης μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Εφαρμόζεται σύστημα ισονομίας σε όλους.
Άρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μέσο μισθό στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου 1000 Ευρώ και κάτω θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από ότι με το παλαιό σύστημα.
Ακόμη και για τους σχετικά υψηλόμισθους, υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης) που εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές προς τα κάτω αποκλίσεις, μέχρι το τέλος του 2018. Για παράδειγμα, για το 2016 ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμιά νέα  σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης, και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας.

aftodioikisi.gr