Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Έφτασε στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν - ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ

putin-aeroplano-1000
Το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου αναμενόταν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 15:30, ωστόσο, έφτασε με μια ώρα καθυστέρηση στις 16:45.
Οπως έγινε γνωστό το αεροπλάνο του κ. Πούτιν από τη στιγμή που μπήκε στο FIR Αθηνών συνόδευαν τρία F-16.
Λόγω της καθυστέρησης, θα πάει πίσω κατά τουλάχιστον μια ώρα το πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν οι συναντήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η παραμονή του στην Αθήνα θα συρρικνωθεί λόγω της καθυστέρησης. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το κατά πόσο θα αφαιρεθούν συναντήσεις από το πρόγραμμα ή αν θα μειωθεί η διάρκειά τους.
Πόλη φρούριο η Αθήνα-Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Στο πλέγμα ασφαλείας που στήνεται δεν θα συμμετέχουν μόνο Έλληνες αστυνομικοί αλλά και άνδρες των Ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Άλλωστε, κατά πληροφορίες, ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας έγινε κατά κύριο λόγο από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Toν Βλάντιμιρ Πούτιν  συνοδεύουν 70 κομάντο της Προεδρικής Φρουρά της Ρωσίας με μαύρα κοστούμια. Πρόκειται για άνδρες που έχουν εκπαιδευτεί στην ελίτ των ειδικών δυνάμεων, δηλαδή στη φημισμένη Σπετσνάζ, τα μέλη της οποίας ο αστικός μύθος περιγράφει ως «υπερανθρώπους».
Και δεν σταματούν εκεί…
Με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη  μεταφέρθηκαν στην Αθήνα τρεις πανομοιότυπες θωρακισμένες λιμουζίνες, που κανείς δεν θα γνωρίζει σε ποια επιβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως επίσης και βαρύς οπλισμός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται για να απλώνεται ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας γύρω από τα σημεία που θα βρίσκεται ο Πούτιν, με τις επίγειες συσκευές να τοποθετούνται σε συνοδευτικά οχήματα και άλλες σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επιπλέον θα υπάρχει δίχτυ εντοπισμού εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και αποτροπής τηλεφωνικών υποκλοπών.
 ΥΠΟΔΟΧΗ
poutin-proedriko-paulop-1000 
Τον ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκε ο Πάνος Καμμένος, ενώ η επίσημη υποδοχή έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ακολουθούν οι κοινές δηλώσεις.

Η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.
Αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, θέμα που θα απασχολήσει τις επαφές του με την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Μόνο τον Μάρτιο, είπε, οι αφίξεις είχαν άνοδο 523%, τόνισε.
Συνάντηση με Τσίπρα
Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ενεργειακή συνεργασία, ωστόσο υπάρχουν προοπτικές και σε άλλα πεδία συνεργασίας, όπως οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και οι αμοιβαίες επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή, την οποία επιτάσσουν οι ιστορικά ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται για την οικονομική σταθεροποίηση στην περιοχή.

Τονισε ακόμη ότι η επίσκεψη Πούτιν έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και σταματά η αβεβαιότητα, ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει θετικά για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή.

Στις 18:30 θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.

Στις 19:25 ο ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό.

Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και από δυνάμεις ασφαλείας.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αγιο Όρος. Στην Ιερά Κοινότητα (η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες.

Η επίσκεψη στο Αγιο Όρος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι).