Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Μετά την κατάργηση του προληπτικού, προσπάθεια περιορισμού και του προσυμβατικού ελέγχου Δημοσίου και ΟΤΑ – Αντιδρά το Ελεγκτικό Συνέδριο

Την ανησυχία της ότι μετά την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, επιχειρείται του προληπτικού και του προσυμβαστικού ελέγχου που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στους φορείς του Δημοσίου και στους ΟΤΑ, εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου τόνισε ότι «ο δικαστικός χαρακτήρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αδιαπραγμάτευτος» και διευκρίνισε ότι «εκτός από τον περιορισμό του προληπτικού, διαφαίνεται προσπάθεια περιορισμού και του προσυμβατικού ελέγχου», τονίζοντας παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα, μετά και από ένα σύνολο επαφών που θα κάνει με θεσμικούς φορείς, αναμένεται να καθορίσει τη στρατηγική του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το μέλλον.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης, εκφράστηκε απ’ όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. έντονος προβληματισμός αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4337/15, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ο περιορισμός, του υφιστάμενου ελεγκτικού έργου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξάλειψη προληπτικού ελέγχου των δαπανών του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, κ.λπ.)
Ραγκούσης: Ευπρόσδεκτη η αρνητική αντίδραση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του Ε.Σ.
Να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη  ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης είχε γράψει τα εξής: «Προ ημερών σε συζήτηση για την αυτοδιοίκηση αναδείχτηκε μία αρνητικότατη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου νομιμότητας που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο επί των δαπανών των Ο.Τ.Α. Η γενική καθιέρωση αυτού του δικαστικού ελέγχου επί όλων των Ο.Τ.Α προβλέφθηκε με τον Ν.3852 “πρόγραμμα Καλλικράτης” και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει σπουδαία οφέλη όσον αφορά στο δημόσιο χρήμα, στους πολίτες αλλά και στην ίδια την αυτοδιοίκηση. Προσωπικά, γνώριζα πολύ πριν τον Καλλικράτη τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτού του ελέγχου. (Είχα ζητήσει κι εφαρμόστηκε κατ’εξαίρεση στο δήμο Πάρου μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου το 2003). Γι’ αυτό, ήταν από εμένα ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη η απόλυτα αρνητική αντίδραση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης καθώς και της Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης».