Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΔΡΑΣΗ : Πώς ξοδεύει η κυβέρνηση τα χρήματα των φορολογουμένων κ. Τσακαλώτε; Μόνο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αρνούνται να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους στους πολίτες

29/3/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση χθες αρνήθηκε να ενημερώσει τους πολίτες, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, για τα ποσά με τα οποία αμείβονται οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει για τη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Πρόκειται για τους ίδιους συμβούλους που την βοηθούσαν το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα και οδηγήθηκε τελικά στο τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο.

Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν ακριβώς πώς διατίθενται τα χρήματα των υπέρογκων φόρων που πληρώνουν. Η άρνηση του υπουργού οικονομίας κ. Τσακαλώτου, παρά την προηγούμενη δέσμευσή του, να τους ενημερώσει, είναι προσβλητική και απαξιωτική – αναμενόμενη όμως, από μία κυβέρνηση που επιδεικνύει συμπεριφορές ολοκληρωτικού καθεστώτος, που δεν λογοδοτεί κι έχει δείξει ότι ποτέ δεν την ενδιέφερε η χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών αλλά μόνο η προστασία της κομματικής της πελατείας.

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικούς που θα σέβονται και το τελευταίο ευρώ των φόρων που χρησιμοποιούν και που θα λογοδοτούν γι αυτό, αλλά και πολίτες που θα απαιτούν αυτή την ενημέρωση. Κι επίσης, χρειάζεται τον δικό της νόμο για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση (αντίστοιχο με το Freedom of Information Act που υπάρχει στις αγγλοσαξονικές χώρες), που να συμπληρώνει και να ενισχύει τη Διαύγεια. Η Δράση δεσμεύεται ότι με όση δύναμη διαθέτει ότι θα αγωνιστεί για να καθιερωθεί σχετική νομοθεσία.