Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή αναφορικά με τη Δικαιοσύνη ο πρωθυπουργός λέγοντας ειρωνικά πως ειδικά η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, του έδωσαν την ευκαιρία να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση με αφορμή μια "δήθεν αποκάλυψη για υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη".


Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την κίνηση η ΝΔ προκάλεσε την τύχη της και είναι αντιμέτωπη με ένα πολιτικό στραπάτσο. Είναι ευκαιρία "να συζητήσουμε για το σύστημα εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής", είπε χαρακτηριστικά.

"Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές", είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας υπονοώντας ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τα δύο κόμματα δημιουργήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η χώρα πάσχει από πολυνομία και κακονομία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εσκεμμένα προβλήματα ώστε να δικαιολογούνται προβλήματα και καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

"Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη με νομοθετικής πρωτοβουλίες", που θα στηρίζουν τους δικαστικούς λειτουργούς που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι απέναντι σε όσους επιχειρούν να συνεχίσουν πρακτικές του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Τσατάνη ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως πρόκειται για απλή έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού και δεν υπάρχει θέμα παρέμβασης. "Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σας θυμίζω τα δικά σας και θα δείτε τι πάει να πει αντισυνταγματική με τη 'βούλα' παρέμβαση", είπε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε περισσότερες από δέκα νομοθετικές παρεμβάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο συγκάλυπταν πολλές περιπτώσεις διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα οικονομικά των κομμάτων - κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - και τόνισε μιλώντας για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί: "Η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας, δεν μπορεί να κλείσει μέσα σε μια νύχτα με μια τροπολογία που δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν μέχρι κεραίας".

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για “απύθμενη υποκρισία και ηθική κατάρρευση” και τόνισε πως "την τριετία διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου θέριεψε ένα σύστημα παραεξουσίας που όμοιό του δεν είχε δει η χώρα από τη μεταπολίτεση και μετά".

Όπως είπε παρέμβαση δεν αποτελεί μόνο ένας νόμος ή μια τροπολογία αλλά και οι παραλείψεις τονίζοντας πως δεν δόθηκε η λίστα Λαγκάρντ για έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές και όταν έγινε αυτό μετά την κατακραυγή η πορεία των ελέγχων "γινόταν με ρυθμό χελώνας".

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Παπασταύρου, λέγοντας ότι αποτελεί «θρυαλλίδα και σύμβολο ξεπεσμού του παλαιού πολιτικού συστήματος», ενώ έθεσε ερώτηση προς τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη γαιτί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά - Παπασταύρου.
Απευθυνόμενος πάλι στον κ. Μητσοτάκη ζήτησε εξηγήσεις για τις σχέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ, μιλώντας για υπηρεσίες που προσέφεραν τα μέλη του κυκλώματος σε στελέχη της ΝΔ.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπράγματευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και καλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συμματάσχουν στην επιτροπή.