Α. ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Β. ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Γ. Ή ΜΟΥΖΑΛΑΣ Ή ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Δ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΟ «ΣΑΡΔΑΜ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ
Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Α. ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, που παραδοσιακά γίνεται ταυτόχρονα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συμμετοχή του, αλλά και στις συναντήσεις του, στο πλαίσιο των εργασιών του ΕΛΚ, θα μεταφέρει την απολύτως απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. Μια κατάσταση, που είναι ντροπή για την Ευρώπη, ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και ντροπή για την Ελλάδα. Μια κατάσταση, αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής, ακατάλληλης και ανίκανης Κυβέρνησης.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει να υποστηρίζει την εθνική στρατηγική. Όπως γνωρίζετε, το ελάχιστο της εθνικής στρατηγικής ορίστηκε στη συνάντηση των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων, στην οποία διαμορφώθηκε και το πλαίσιο της εντολής που έχει ο πρωθυπουργός, πηγαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Θα τονίσει, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναν απλό λόγο. Διότι χωρίς απόφαση, διαιωνίζεται για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη - πρωτίστως, όμως, για τη χώρα μας - η σημερινή απαράδεκτη, τραγική κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Χωρίς απόφαση, η Ελλάδα θα παραμείνει με κλειστά σύνορα στο Βορρά και ανοιχτές τις εισροές μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή.
Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Και αυτό, επίσης, θα τονισθεί από τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Όμως, η συνεργασία με την Ε.Ε. δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη χρήση απειλών, ούτε στη χρήση τελεσιγράφων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του κόμματος δίνει την πλήρη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα άσχετα με το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Τέλος, θα εκφράσει το σοβαρό προβληματισμό του για την εικόνα και την πορεία που παρουσιάζει, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη. Μια Ευρώπη με τραυματισμένη συνοχή. Μια Ευρώπη αμήχανη και ανίκανη, αυτή τη στιγμή, να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα.
Στο πλαίσιο των προβληματισμών του θα τονίσει, επίσης, την ανησυχία που προκαλεί σε όλους η άνοδος της επιρροής ακραίων και απροκάλυπτα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ε.Ε.
Β. ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, για μια εθνική γραμμή στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι σταθερή. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό έχει προσλάβει εθνικές διαστάσεις. Αυτή η βασική θέση έγινε πολιτική πράξη με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες.
Θυμίζω:
Το διάβημα στην πρέσβη της Αυστρίας, τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την αντίθεσή μας στις απαράδεκτες δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού. Αλλά και την υποστήριξή μας στην ανάγκη να υπάρξει μηχανισμός ταχείας επανεισδοχής, αποτελεσματικής συνεργασίας της Τουρκίας, εκρίζωση των δικτύων των λαθροδιακινητών. Ακόμα και τη στήριξη, με αστερίσκους που επιβεβαιώθηκαν, όσον αφορά στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Όλα αυτά ήταν υποστηρικτικά της θέσης μας ότι το προσφυγικό έχει πια τέτοια κλίμακα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνικών διαστάσεων πρόκληση.
Την ίδια εποχή που εμείς διαμορφώναμε αυτή τη θέση - και από την οποίαν δεν μετακινούμαστε ούτε κεραία - η Κυβέρνηση, με ευθύνη του Πρωθυπουργού, διαμόρφωνε συνθήκες, έντασης, άδικης κριτικής, σκληρών χαρακτηρισμών απέναντι στον Πρόεδρο του Κόμματος και στη Νέα Δημοκρατία συνολικότερα.
Τότε είχαμε μιλήσει για έναν πολιτικό ηγέτη που θυμίζει τον Δρ. Τζέκιλ και τον Μίστερ Χάιντ του γνωστού βρετανικού μυθιστορήματος.
Το πρωί ζητούσε συναίνεση και το βράδυ την κατακρήμνιζε.
Επομένως, εάν αναζητηθεί ευθύνη για το γεγονός ότι έχει πληγωθεί η δυνατότητα εθνικής γραμμής, να μην αναζητηθεί σε αυτό το κτίριο, αλλά μόνο στο Μαξίμου.
Εκεί παράγονται η ένταση και ο διχασμός.
Γ. Ή ΜΟΥΖΑΛΑΣ Ή ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Στο σοβαρό ολίσθημα του κ. Μουζάλα, ένα ολίσθημα που συνιστά αλλοίωση της πάγιας εθνικής γραμμής, η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε πρώτη. Ήμασταν εξαιρετικά προσεκτικοί, σοβαροί και υπεύθυνοι. Αναφέραμε ότι ο κ. Μουζάλας έπρεπε ο ίδιος να σκεφτεί, από χθες το βράδυ, την παραίτησή του.
Δεν το έκανε.
Τον στήριξε, μάλιστα – όπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές – ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Από σήμερα – και το είπε ρητά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης – η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Τόσο για το ατόπημά του, όσο και για την κατάσταση στην Ειδομένη και γενικότερα την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Επιτέλους: Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.
Το ερώτημα είναι:
Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη θέση που διέρρεε χθες ή θα υποκύψει στην αξίωση Καμμένου;
Στην περίπτωση που δεν παραιτηθεί τελικά ο κ. Μουζάλας πρέπει να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα, που αφορά στην ίδια την αντιμετώπιση του προσφυγικού:
Πως θα συνεργαστεί ο επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει συντονιστικό ρόλο στο μεταναστευτικό με τον κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής;
Ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σ’ ένα αμείλικτο δίλημμα: “Ή Μουζάλας ή Καμμένος”.
Και κάτι ακόμη:
Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Γιατί ο κ. Καμμένος δεν έθεσε κανένα θέμα εμπιστοσύνης όταν ο κ. Φίλης στρεφόταν εναντίον της εθνικής μας θέσης, αρνούμενος τη Γενοκτονία των Ποντίων;
Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο:
Ο κ. Τσίπρας αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα.
Δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Δημιουργεί και άλλα.
Δ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΟ «ΣΑΡΔΑΜ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ
Ποιο είναι το όριο ανοχής, μιας αντιπολίτευσης, αλλά και μιας κοινωνίας, απέναντι σε μια Κυβέρνηση που έχει κάνει το «σαρδάμ» πολιτική της;
Θυμίζω:
- «Η Ειδομένη είναι τιμή για την Ελλάδα»
- «Η θάλασσα δεν έχει σύνορα»
- «Οι πρόσφυγες λιάζονται και οι πρόσφυγες εξαφανίζονται»
- «Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει η ίδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»
- «Η Γενοκτονία των Ποντίων που δεν ήταν Γενοκτονία»
- «Τα δύο νησιά, Λέσβος και Μυτιλήνη»
- «Ο Νομός Ηπείρου»
- Τώρα η «Μακεδονία».
Υπάρχει, λοιπόν, ένα όριο ανοχής.
Ξεπεράστηκε χθες με την απαράδεκτη αναφορά Υπουργού της Κυβέρνησης σε «Μακεδονία».
Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων – μεταναστών από την Ειδομένη, χρειάζεται πειθώς και προετοιμασία εναλλακτικών εγκαταστάσεων.
Όχι αστυνομικά μέτρα σε οικογένειες και παιδιά.