Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

TRIPOLIS-ARCADIA 2021 Παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας TRIPOLIS-ARCADIA 2021, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και η Οργανωτική Επιτροπή της αναδοχής του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.
Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε επίσημα η υποψηφιότητα και αναδείχθηκαν η ιδέα, το όραμα και η ταυτότητα του ελπιδοφόρου αυτού εγχειρήματος, όλη η Ακαρδία έδωσε το παρών, ενώ πλήθος κόσμου κατέκλεισε την αίθουσα.

Ανάμεσα στους καλεσμένους βρέθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης, Γ.Μιχαλακόπουλου (ηθοποιός), Π.Σκάγιαννης (πανεπιστημιακός), Αγλαΐα Αρχοντίδου - Αργύρη (διευθύντρια του Μουσείου Πόλεως Αθηνών), ενώ η Καίτη Τζιτζικώστα (πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO) ο Χρήστος Ζερεφός (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) και ο Αγγελος Δεληβορριάς ( τ. διευθυντής Μουσείου Μπενάκη) έστειλαν μήνυμα.

Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ως επικεφαλής της TRIPOLIS-ARCADIA 2021, ενημερώνοντας για τη σημαντική αυτή προσπάθεια, που στοχεύει στην ιστορικής σημασίας υποδοχή και φιλοξενία του θεσμού στην στην Τρίπολη, την Πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την καρδιά της Πελοποννήσου.


Ο κ. Παυλής στο τέλος της ομιλίας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, λέγοντας ότι: «με κεντρικό σύνθημα in Arcadia, η Τρίπολη καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες  σε ένα Αρκαδικό Πολιτιστικό Έτος, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τις ιδέες και τις αξίες που συνθέτουν το Αρκαδικό Ιδεώδες, ατενίζοντας το μέλλον και τα μεγάλα προβλήματα και ερωτήματα που έχουν εγερθεί μπροστά στην ανθρωπότητα».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Μανωλόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης & Ανάπτυξης Πολιτιστικών Οργανισμών και τ. Γενικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασε την Κεντρική Ιδέα της Υποψηφιότητας, καθώς και τα σημεία-κλειδιά του Καλλιτεχνικού Προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 αναπτύσσεται σε δύο μεγάλους άξονες:
  • την αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της πόλης και της Αρκαδίας τόσο στον πολιτισμό όσο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας και αντίληψης που απηχούν αναζητήσεις του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη,
  • την ένταξη των δράσεων που θα αναληφθούν στον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης, ώστε η προσπάθεια να λειτουργήσει ως πολιτιστική και κοινωνική επένδυση για το μέλλον της  πόλης και της περιοχής».
Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα βασικά βήματα της προετοιμασίας, την πορεία της Υποψηφιότητας και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας για την TRIPOLIS-ARCADIA 2021.
Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο σπουδαίος Αρκάς και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ως επικεφαλής της Τιμητικής Επιτροπής Διεκδίκησης της TRIPOLIS-ARCADIA 2021. Ο κ. Γαβράς έδωσε τη δική του οπτική για την Υποψηφιότητα, μέσα από αληθινά λόγια καρδιάς: «Χαιρετίζω όλους τους Αρκάδες, είμαστε στον κόσμο παντού και θέλω να είμαστε υπερήφανοι για την περιοχή μας, θα έλεγα για τη χώρα μας, γιατί η Αρκαδία είναι σαν μια χώρα. Η δική μας χώρα μέσα στη μεγάλη χώρα που είναι η Ελλάδα».