Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

«Είναι η αριστερά ηλίθιε»

Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
 
Η λέξη του συρμού είναι «ηλίθιος». Ο πρώτος αποκαλύψας Bill Clinton, ή επί το ακριβέστερο, ο διαφημιστής του κατά την προεκλογική του εκστρατεία, που αναφερόταν στην οικονομία. Η οικονομία είναι αρκετά περίπλοκη ώστε να αιτιολογείται η έκφραση «είναι η οικονομία ηλίθιε». Ο τελευταίος εκφραστής είναι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε στο Davos, όπως γνωρίζουμε, όταν εκστόμισε χωρίς αιδώ στον κ. Τσίπρα ότι «είναι η εφαρμογή ηλίθιε»,   αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, βλέπε τρίτο Μνημόνιο, δήθεν μισοαστειευόμενος, με κάλυμμα τη φράση το Κλίντον . Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι μια τέτοια συμφωνία, δεν είναι μόνο δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά υπάρχει βάσιμος φόβος, με όσα αίματα και αν χυθούν, να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι το λίπος μας έχει εξαντληθεί προ καιρού, ακόμη και οι σάρκες μας στους περισσότερους, οπότε δεν περισσεύει τίποτε να εισπραχθεί; Επομένως  το «είναι η εφαρμογή ηλίθιε», ήταν μάλλον στρεψόδικη, και χρειαζόταν μια, έστω προς το αστείο, αλλά κεραυνοβόλα απάντηση, όπως, "μήπως είναι η λιτότητα ηλίθιε;".


Μήπως αν έλεγε «είναι η αριστερά ηλίθιε», θα ήταν πλησιέστερα στην πραγματικότητα; Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις για να καταλήξουμε, μάλλον εύκολα, στο συμπέρασμα ότι όλες οι αριστερές ιδεοληψίες, παρά ιδεολογίες, όλο το 2015, πρώτη φορά αριστερά, μας έφθασαν στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, αν όχι στο σημερινό αδιέξοδο. Οπότε ίσως θα πρέπει να ειπωθεί μια αφυπνιστική έκφραση, όπως «πρέπει να ξυπνήσεις ηλίθιε», να δεις την πραγματικότητα και αν δεν αποσβολωθείς με την εικόνα αυτή, να επανεκτιμήσεις τις κινήσεις σου και δη τις ενέργειές σου.

Το πρώτο που θα διαφανεί, και θα περιοριστώ μόνο σε αυτό, στο σημείωμα τούτο, είναι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με την δήθεν φιλανθρωπική σκέψη, να καταργηθεί το κέντρο κράτησης στην «Αμυγδαλέζα» και όπου αλλού και να ανοίξουμε τα σύνορα για τους κάθε μορφής και προέλευσης λαθρομετανάστες. Διότι ακόμη και οι πρόσφυγες εισρέουν λάθρα, αφού δεν έχουν από πριν άδεια. Δεν είναι βέβαιο αν οι ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αντιληφθεί, ή από ευγένεια  μας ζητούν μόνο να δημιουργηθούν τα hot spots και δεν μας σφαλιαρίζουν να καταφύγουμε ξανά στα κέντρα κράτησης.

Δεν είναι τυχαίο, ούτε οφείλεται σε επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία, που δημιουργήθηκε αυτό το πελώριο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πελώριο έγκλημα, με τόσους νεκρούς που πνίγονται καθημερινά. Η κατάσταση της Συρίας, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας και εκκαθαρίζοντας τους τζιχαντιστές, που ήταν η πέτρα του κακού, έχει βελτιωθεί τα μέγιστα και προπάντων έχουν θωρακιστεί τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην είναι δυνατόν να διέρχονται πλέον πρόσφυγες. Αντιθέτως, δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό τους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη στις τελικές αποφάσεις επίλυσης του προβλήματος.

Έτσι όλο το 2014 εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας περί τους 75.000, χωρίς παιδιά και έγκυες γυναίκες και τούτο διότι γνώριζαν ότι αν συλληφθούν θα κρατηθούν και έτσι μόνο όσοι διακινδύνευαν την προσπάθειά τους το επιχειρούσαν. Στην παράτολμη αυτή προσπάθεια δεν διακινδύνευαν τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά τους. Έτσι η τακτική αυτή ήταν αποτρεπτική για κάθε μορφής λαθρομετανάστη. Ενώ το 2015 εισήλθαν περί τις 700.000, με μωρά, παιδιά και έγκυες γυναίκες, αφού γνώριζαν ότι τους υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες και θα τους φροντίσουν και έτσι δημιουργήθηκε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αναγκάζονται τα ευρωπαϊκά κράτη, να κλείνουν τα σύνορά τους και στο τέλος θα μείνουν όλοι εδώ, με τις γνωστές συνέπειες.  

Μήπως πρέπει να μας προβληματίσει, αν όχι να μας ταρακουνήσει, η δήλωση του ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου τον Φεβρουάριο του 2015, ότι «θα πλημμυρίσουμε τη Δύση με μετανάστες ώστε να κυριαρχήσουμε από μέσα», περνώντας το κυρίαρχο μήνυμα του Ισλάμ; Το μόνο βέβαια που αποκλείεται είναι η κ. Τασία να υπέθαλψε το μήνυμα αυτό του ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Δεν διαφέρει όμως από την πραγματικότητα, διότι οι ορδές αυτές των χιλιάδων εισερχομένων στα νησιά μας, δεν μπορεί να θεωρηθούν πλέον παράνομοι, διότι τους υποδεχόμαστε μετά βαΐων και κλάδων, πέραν των δύστυχων εκείνων που πνίγονται, διότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές και κυρίως τις ηρωικές προσπάθειες των λιμενικών μας, δεν κατορθώνουμε να διασώσουμε. Υπό τις κρατούσες συνθήκες και προϋποθέσεις, μήπως κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα αυτό των πνιγμών;

Απορίες γεννά η στάση των ευρωπαίων ηγετών και ιδίως της ευφυούς Μέρκελ, να βαυκαλίζονται ότι μπορεί να βρεθεί λύση χρηματίζοντας την Τουρκία, γιατί περί χρηματισμού πρόκειται, και υποκύπτοντας σε τόσα άλλα αιτήματα του ανατολικού παζαριού. Ούτε βέβαια οι περιπολίες των όποιων και με όποιους θα αποτραπούν οι ροές αυτές. Η λύση έχει δύο παραμέτρους. Η μία να αντιληφθεί η Ε.Ε. ότι μπορεί και πρέπει να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία, αντί να τους χαϊδεύει και να τους εκλιπαρεί, απαιτώντας τους να επιτηρήσουν την κίνηση των ακτών τους, κάτι που είναι πολύ εύκολο για κάθε κράτος, απαγορεύοντας κάθε απόπλου μεταναστών, ακόμη και των θεωρούμενων ως προσφύγων. Όσον αφορά τους πρόσφυγες, θα μπορούσαν να τους ενισχύσουν χρηματικά για την περίθαλψη τους, με επιτήρηση της Ε.Ε., μόνο και μέχρι να δυνηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό και μόνο θα σταματούσε κάθε μετακίνηση μεταναστών. Η δεύτερη είναι από την πλευρά μας, που είναι η λιγότερο δυσμενής λύση, να δραστηριοποιηθούν ξανά τα κέντρα κράτησης και να δημιουργηθούν και νέα αν χρειαστεί. Αν σε αυτούς περιλαμβάνονται και πρόσφυγες, να ακολουθηθεί αυτό που προτείνουμε για την Τουρκία. Να τους περιθάλπουμε μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην πατρίδα τους, τους δε υπόλοιπους να τους επαναπατρίζουμε αμέσως, απαιτώντας από τα κράτη τους να μην φέρουν τις γνωστές αντιρρήσεις. Όλα τα έξοδα βέβαια θα τα καλύπτει η Ε.Ε. και ευχαρίστως πιστεύω, αφού θα σταματήσει η ροή προς τα ευρωπαϊκά κράτη. 
Thiakos.blogspot.com