Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο



Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών
από τον  Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο

Α.  Η ΧΩΡΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ. Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Β.  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Γ.  ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Δ. ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ε.  ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΣΤ. Ο κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”
Ζ.  Ο κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ. ΘΑ ΠΑΜΕ,     ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ
Η.  ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ
Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ι.   ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
ΙΑ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΙΒ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ
ΙΓ. ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ “ΒΕΤΟ”


Α. Η ΧΩΡΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ.
Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Η χώρα αγγίζει το σημείο μηδέν.

Το προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου.

Η πραγματική οικονομία είναι έρημο τοπίο.

Η διαπραγμάτευση - αξιολόγηση είναι κλινικά νεκρή.

Και η κοινωνία, εξαντλημένη και εξαπατημένη από τον κ. Τσίπρα, βράζει.

Κανένα πρόβλημα δε λύνεται.

Ο κ. Τσίπρας εξελίσσεται σε μοιραίο Πρωθυπουργό για την Ελλάδα. Ανίκανος να δώσει οποιαδήποτε λύση, υβρίζει, πολώνει, ψεύδεται, συκοφαντεί.
Το πρωί ζητά συναίνεση, το βράδυ λασπολογεί και διχάζει.

Θυμίζει το διχασμένο Δόκτωρα Τζέκιλ και το στυγερό κ. Χάιντ, του γνωστού μυθιστορήματος.



Β. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Απέναντι στην εικόνα της Κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα, η άλλη εικόνα πoια είναι;

Είναι η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της, του κ.  Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνεχίζει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που προσλαμβάνει, πλέον, εκρηκτικές διαστάσεις. 

Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι για μας είναι ζήτημα τεράστιας εθνικής σημασίας, που έχει ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις.

Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε.. Αφορά και τη γειτονική Τουρκία. Και, βέβαια, τα γειτονικά Βαλκάνια και τη διεθνή Κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την εικόνα που σας περιέγραψα πριν,  αποδεικνύει έμπρακτα μια άλλη αντίληψη για την πολιτική.

Μετέχουμε ενεργά, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητά μας, ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, που ταλανίζουν τη χώρα και αφορούν όλους τους Έλληνες.

Και, βέβαια, βάζουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό κοινωνικό καλό.

Θα μπορούσα εδώ να κάνω μια απογραφή των  ενεργειών, που έχει αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού ρόλου μας, για να αντιμετωπιστεί το μείζον προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Όπως ξέρετε, χθες έγινε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς, με ένα θέμα: Να υπάρξει οπωσδήποτε, πριν και ενόψει, της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Πέραν αυτού, συστήσαμε ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως, που θα παρακολουθεί, κάθε μέρα, όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος. Διότι θεωρούμε ότι είναι το μείζον ζήτημα, που αντιμετωπίζει η χώρα.   

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει τα πρέποντα και επιβαλλόμενα από τις εξελίξεις, διαβήματα, πριν από την Κυβέρνηση. Τόσο προς την Αυστρία, μέσω της εδώ Πρέσβεώς της, αλλά και προς την Τουρκία,  χθες.

Έχουμε ενημερώσει για τις θέσεις μας τους Πρέσβεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. Συμμετείχαμε με πολύ καθαρές, εθνικές θέσεις, στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Όπως ξέρετε, επισκεφθήκαμε τη Μυτιλήνη.

Οι συναντήσεις με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο είναι μια καθημερινή πρακτική.

Και οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν. Γιατί αυτό επιβάλλει η σοβαρότητα των περιστάσεων.


Αυτή, λοιπόν, είναι η εικόνα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις πολύ κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα.

Γ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σήμερα, συνεδριάζει, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. 

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Θα συζητηθεί η πορεία της διαβούλευσης για το νέο Καταστατικό. Βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα synedrio.nd.gr, ο διάλογος με τα μέλη, καθώς και πληροφορίες για τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 22 - 24 Απριλίου στην Αθήνα.

Δ. ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί, σήμερα το απόγευμα στις 5:30, με νέους μηχανικούς.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την κοινωνία, σε μια πολύ κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Μέσα από αυτήν την άμεση και διαρκή επικοινωνία, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει, με σχέδιο και συμβολισμούς, ότι οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλά είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Σε αυτήν την αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  θα μιλήσει για την ανάγκη, αξίες οπως η αλήθεια, η εντιμότητα, η αλληλεγγύη και η ευθύνη,  να καθορίσουν την κατεύθυνση που πρέπει να αποκτήσει η πολιτική στη χώρα μας. 

Αυτές οι αξίες είναι που μπορούν και πρέπει να ενώσουν ανθρώπους, να υπερβούν ιδεολογικές διαφορές και εκλογικές επιλογές του παρελθόντος.

Χτίζουμε τη δική μας πολιτική πρόταση για το αύριο της χώρας. Για το αύριο της χώρας, πέρα από την κρίση, που με τις δικές μας προτάσεις πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί.

Ε. ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αύριο, Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον αντιπρόεδρο του Κόμματος κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπεύθυνο για το κυβερνητικό πρόγραμμα, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Θα παρουσιαστούν η φιλοσοφία του εγχειρήματος, αλλά και στελέχη από την κοινωνία, τον ακαδημαϊκό χώρο και την αγορά, που συμμετέχουν στο συμβουλευτικό σώμα για την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαδικασία αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, που αναζητούν συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων.

ΣΤ. Ο κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκληθεί - και θα μιλήσει - στο Συνέδριο του Κόμματος «Το ΠΟΤΑΜΙ», το Σάββατο.

Θα παρουσιάσει βασικές θέσεις για την πολιτική ζωή του τόπου.  



Ζ. Ο κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ.ΘΑ ΠΑΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ Κ. ΤΣΙΠΡΑ

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ουσιαστικά, επεβλήθη χθες από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και ως προς την ανάγκη να γίνει, αλλά και ως προς το χρόνο που πρέπει να γίνει.

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα πάμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Θα πάμε για δυο λόγους:

Πρώτον, γιατί έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις να παρουσιάσουμε.

Και δεύτερον, γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο πως θα διαπραγματευθεί μόνος του ο κ. Τσίπρας στην Ευρώπη.

Δεν εμπιστευόμαστε ότι μπορεί, χωρίς να ακούσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους, να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση αυτής της πολύ σοβαρής και κρίσιμης, για τον τόπο, διαπραγμάτευσης.


Η. ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ

Όσον αφορά στους υπαινιγμούς για Εξεταστική, απαντώ ευθέως:

Πρώτον, στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν πρέπει αν μιλάει η κυρία Γεροβασίλη για σκοινί.

Δεύτερον, υπάρχει μια εναγώνια αγκίστρωση στη δήθεν “υπόθεση Μπόργιανς”. Αλλά αυτή η εναγώνια αγκίστρωση είναι πλήρως ενταγμένη στην εικόνα που σας παρουσίασα. Αφορά στον πανικό στον οποίο βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και στο διχασμό πολιτικής και συμπεριφοράς, που τον κατατρέχει αυτό τον καιρό.

Ο κ. Τσίπρας, ο πρώτος της ομάδας εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατέβηκε, χθες το βράδυ, ένα ακόμα σκαλί αναξιοπιστίας και ψεύδους. Στο πανικό της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση της χώρας, έφτασε στο σημείο να παραποιήσει, να διαστρεβλώσει ακόμα και το περιεχόμενο της επιστολής, που ο ίδιος θέλησε χθες να χρησιμοποιήσει.

Και όσον αφορά στην επιστολή, μένω σήμερα εδώ και παρακαλώ, ένα μήνυμα: Να μη θεωρήσει ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι δε μπαίνουμε στην αρένα λάσπης, που συνειδητά χτίζει, ότι είναι στάση αδυναμίας. Είναι στάση ευθύνης, που επιβάλλει η τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και αυτό ζητούν οι Έλληνες πολίτες.

Η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια, που είναι λάθος να σπαταλιέται πολιτικός χρόνος και δημόσιος διάλογος για κάτι τέτοιο. Αλλά, επειδή με ρωτάτε κι επειδή η στάση ευθύνης που τηρούμε δεν πρέπει να παρερμηνευθεί,  σας απαντώ: Ουσιαστικά, υπάρχουν δυο επιστολές: Η πραγματική στα γερμανικά και η παραποιημένη στα ελληνικά, του κ. Τσίπρα.

Η πραγματική στα γερμανικά δεν είναι μόνο «χαμένη στη μετάφραση». Είναι χαμένη, παραποιημένη, από τους ίδιους τους μεταφραστές. Η επιστολή στα γερμανικά λέει: «Του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και ενδεχομένως, επίσης, για την ανάλυση και αξιολόγηση ηλεκτρονικών στοιχείων- cd». Και η παύλα μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. “Ηλεκτρονικών στοιχείων- cd”.

 Έτσι είναι στο γερμανικό κείμενο. Όχι “από cd”, που είναι η παραποιημένη σκοπίμως, ψευδώς, μετάφραση, την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας χθες, θυμίζοντας τον άλλο του εαυτό. Όχι αυτόν του πρωινού της συναίνεσης, αλλά τον εαυτό του διχασμού, της πόλωσης και της δημιουργίας μιας συνειδητής κρίσης στην οποία οδηγεί το πολιτικό σύστημα και τη χώρα.

Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εμείς κάναμε μια πολύ μετρημένη, σοβαρή και υπεύθυνη τοποθέτηση. Είπαμε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν αναλάμβανε τους ρόλους για τους οποίους ανέφερε το αρμόδιο Υπουργείο ότι επρόκειτο να αναλάβει. Και είπαμε κινείται προς σωστή κατεύθυνση, βάζοντας και πολλούς αστερίσκους. Υπό την έννοια ότι  πρέπει να μη θέτει εν αμφιβόλω κανένα από τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητες της χώρας.

Μέσα σε τρεις μέρες, οι διαβεβαιώσεις του κ. Καμμένου κατέρρευσαν.

Θυμίζω τις δικές τους δηλώσεις και την εναγώνια αποστολή επιστολών προς το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Άλλα μας είπε και άλλα έγιναν.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, λένε ότι, χθες ξημερώματα, έκλεισε η συμφωνία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπήρξε μια δραματική συζήτηση, που δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αρχικώς είχαν ειπωθεί.

Ζητάμε, λοιπόν, από τον κ. Καμμένο άμεση πληροφόρηση για το τετρασέλιδο, που συμφωνήθηκε χθες ξημερώματα στο ΝΑΤΟ. Και πρέπει να δούμε ποιες είναι οι λεπτομέρειες, οι επιχειρησιακές και άλλες, με τις οποίες δεσμεύεται η χώρα.

Διότι - όπως είπε και η κυρία Μέρκελ στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το κοινοποίησε - ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες.


Ι. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

--Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται σε ποια κατάσταση είναι η χώρα;

Αντιλαμβάνεται ο μοιραίος Πρωθυπουργός σε ποια κατάσταση είναι η χώρα;

Διότι, όταν ο ίδιος λέει ότι “έχω μια ασφαλή πλειοψηφία”, αντιλαμβάνεται μια συγκεκριμένη κατάσταση της χώρας. Δε μπορούμε να του αλλάξουμε την αντίληψή του.

Όπως ξέρετε, στο δικό μας πολίτευμα, οι αντιπολιτεύσεις δεν μπορούν να επιβάλουν εκλογές. Άλλωστε, οι εκλογές έγιναν πριν 4 μήνες. Επίσης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι αισθάνεται ασφαλής με την πλειοψηφία του. Αλλά αυτά που λέει, περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και στο πεδίο της σκληρής πολιτικής στιγμής, που λαμβάνονται αποφάσεις.

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει, υπογραμμίζει, κάνει κριτική, καταθέτει προτάσεις, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της. Αν ο κ. Τσίπρας δε μπορέσει να ελέγξει την κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχει μια οδός:  η οδός του Συντάγματος. Και η οδός του Συντάγματος, έτσι όπως είναι τα σημερινά δεδομένα, καταλήγει σε εκλογές.

--Τη θέση μας, περί “οικουμενικής” και εκλογών, την ανέπτυξε ο Πρόεδρος. Πιστεύουμε ότι η “οικουμενική” δε μπορεί να δώσει λύση στις συγκεκριμένες περιστάσεις. Μεταξύ των ενδεχομένων “οικουμενική” ή εκλογές, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι εκλογές. Εκλογές που, όποτε και να γίνουν,  θα τις κερδίσουμε.

            --Γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία συνειδητά και μέσα σε 50 μέρες, έχει δώσει ένα πολύ ισχυρό δείγμα γραφής, για το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πρώτος ρόλος μας είναι να συμβάλλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις και στο πλαίσιο βεβαίως του συνταγματικού μας ρόλου, στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Και τίποτα δεν θα μας βγάλει από αυτή την πορεία.

--Στην αρένα λάσπης που χτίζεται, εμείς δεν θα συμμετέχουμε. Αλλά προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Αν το ερμηνεύσετε ως προειδοποίηση, ερμηνεύεστε το και ως προειδοποίηση.



ΙΑ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Πρώτοι εμείς αντιδράσαμε σε αυτή την εξέλιξη και σε αυτή τη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, κατόπιν πρωτοβουλίας της Αυστρίας.

Θυμίζω ότι έγινε έντονο διάβημα - το διάβημα, αντιλαμβάνεστε, που μπορεί να κάνει μια αντιπολίτευση - προς τη Βιέννη, μέσω της εδώ πρέσβεως της. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ακόμα και τα κράτη της περιοχής ότι, σε τέτοιες συζητήσεις, είναι αναγκαία η συμμετοχή της είναι μια ακόμα διπλωματική πανωλεθρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Λένε εκείνοι ότι είναι μια συγκεκριμένη ομάδα που πάντα συνέρχονταν κλπ. Όμως, εδώ έχουμε έκτακτες περιστάσεις. Το γεγονός ότι η Αθήνα δε μπόρεσε να πείσει για την αναγκαιότητα της δικής της συμμετοχής σε αυτήν τη συνάντηση, πρόκειται για διπλωματική ήττα πρώτου μεγέθους, της ομάδας εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από εκεί και πέρα, τα κάνει όλα καλά η Ευρώπη;

Προφανώς όχι.

Το γεγονός ότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της Ευρώπης, δε μας στερεί, αντιθέτως μας ενισχύει το δικαίωμα να ασκούμε πολύ έντονη κριτική στην Ευρώπη.

Εμείς- και το έχει τονίσει ο Πρόεδρος - είμαστε “δημιουργικά ευρωσκεπτικιστές”. Κι εμείς ασκούμε κριτική στην Ευρώπη. Αλλά γιατί; Για να την κάνουμε καλύτερη. Όχι για να την ισοπεδώσουμε ή να τη διαλύσουμε, όπως μέχρι πρόσφατα, έκανε η ομάδα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πάμε, λοιπόν, και στη συμπεριφορά ορισμένων εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιστορία  --οι πιο μελανές σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας- δείχνουν ότι, όταν οι σκληρές εθνικές ατζέντες, όταν ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και οι ακρότητες, άμεσα ή έμμεσα, επηρεάζουν πολιτικές αποφάσεις, η Ευρώπη μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Εμείς είμαστε κάθετα απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις. Πιστεύουμε στην Ευρώπη και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, που αρχίζει να την ξηλώνει.



ΙΒ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ

Ένα κριτήριο είναι αυτό το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική διακυβέρνηση τη χώρα, κάτω από τις δραματικές συνθήκες τις οποίες βρίσκεται. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα.

Τίποτα από αυτά που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες δεν είναι καν συνώνυμα των δύο αυτών λέξεων. Ούτε υπεύθυνα, ούτε σοβαρά εμφανίστηκε στη Βουλή χθες.

Πρέπει να ξέρουμε με ποιον πρωθυπουργό συνομιλούμε.

Τον πρωινό ή το βραδινό;

Δεν  του έχουμε εμπιστοσύνη. Και γι’ αυτό θα πάμε και στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη.

Καμία διαβεβαίωση και καμία εγγύηση από τον κ. Τσίπρα δεν έχει για μας αξία. Μόνο οι πράξεις μετράνε. Και οι πράξεις είναι απογοητευτικές.





ΙΓ. ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ “ΒΕΤΟ”

 Η χρήση ενός “βέτο”, σε μια ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, είναι η επισφράγιση της αποτυχίας να πείσεις. Μόνο τότε καταφεύγεις σε μια διαχείριση, που σε απομονώνει πλήρως από την Ευρώπη.

Εάν αυτό, λοιπόν, συμβεί, θα είναι πρώτα από όλα μια αναμφισβήτητη απόδειξη αδυναμίας να πείσεις. Απόδειξη μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης.

Εάν η χώρα, όμως, φτάσει σε τέτοια κρίσιμη ανάγκη, η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει την πολιτική που μονίμως έχει: την πολιτική του εθνικού συμφέροντος.

Αλλά είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι. Μήπως, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί μια επανάληψη αυτού που ονόμασε “σκληρή διαπραγμάτευση”. Μια δήθεν “σκληρή διαπραγμάτευση” που, οδήγησε, πέρσι, σε οδυνηρά αποτελέσματα.

Θέλουμε να ελπίζουμε για το καλό της χώρας, ότι δεν θα κάνει και τώρα το ίδιο.