Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Διευκρινίσεις για τα ανείσπρακτα εισοδήματα απο μίσθωση ακίνητης περιουσίας



*του Αναστάσιου Λυμπερίου

Σύμφωνα με τη ΠΟΛ 1024 που εκδόθηκε  στις 12-2-2016 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνονται οδηγίες αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας για τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΠΟΛ στις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4346/2015 προστέθηκε στο άρθρο 39 του ν. 4172/2013 νέα παράγραφος 4, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά και σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Τα συγκεκριμένα εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας
Επίσης προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), κατά το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α΄74), των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.
Τέλος με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «Αναλυτική κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας» Ε2 στη στήλη 16 η οποία έχει προστεθεί φέτος και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό  (με την ένδειξη «Ανείσπρακτα εισοδήματα της παρ. 4 άρθρου 39 Κ.Φ.Ε» κωδικοί 125-126)  του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

* ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι  Οικονομολόγος MSc-Λογιστής Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ,
Μέλος της ΣτΑ του ΟΕΕ
tasoslimp@yahoo.gr