Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Δεύτερος γύρος εκλογών στη Νέα Δημοκρατία από τον οποίο θα προκύψει ο νέος πρόεδρος του κόμματος

 Σκληρή κόντρα μέχρι τέλους αλλά και εγγυήσεις για ενότητα
Σε εξέλιξη από τις 07:00 το πρωί ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία από τον οποίο θα προκύψει ο νέος πρόεδρος του κόμματος και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή Κυριάκος Μητσοτάκης; Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Συνολικά θα στηθούν 1.290 κάλπες σε 883 εκλογικά τμήματα. Όποιος θέλει να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο. Θα πάρουν στα χέρια τους τρία ψηφοδέλτια: ένα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα λευκό.
Αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναζητήσουν το που ψηφίζουν με βάση το αρχικό του επιθέτου τους, ενώ δεν θα πληρώσουν τα 3 ευρώ της συμμετοχής ούτε και θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα. Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης δηλώνει αισιόδοξος πως είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα να έχει βγει στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής. Επίσης, η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα γίνει μόνο με φαξ αλλά και με e-mail.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ψήφισε νωρίτερα το πρωί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και στη δήλωσή του τόνισε πως ο σημερινός στόχος είναι να γίνει η Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη, ισχυρή και σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. «Με τη συμμετοχή μας, διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της παράταξής μας στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 Λίγο μετά τις 10.30 π.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Κηφισιάς. “Από αύριο, η Νέα Δημοκρατία θα είναι όχι μόνο ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη”, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος, καλώντας όσους δεν έχουν ασκήσει ακόμα το εκλογικό τους δικαίωμα, να το κάνουν.
Στην Κηφισιά ψήφισε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου αυτή την ωρα ψηφισε και ο Αντώνης Σαμαράς
Στις 12:00 το μεσημέρι ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επισκεφτεί το εκλογικό κέντρο στο ΕΒΕΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης θα ψηφίσει στο παλιό δημαρχείο του Υμηττού .
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε τρίτος θα ψηφίσει στη 1 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
Έντονη αναστάστωση έχει προκληθεί σε εκλογικό κέντρο στη Νέα   Φιλαδέλφεια, όπου αντιεξουσιαστές εισέβαλαν και τα έκαναν... γυαλιά   καρφιά! Προσωρινά, διακόπηκε η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 άτομα με κράνη και κουκούλες εισέβαλαν στο εκλογικό κέντρο, σπρώχνοντας και απειλώντας όσους προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.
Στη συνέχεια, προκάλεσαν ζημιές, πέταξαν κόκκινες μπογιές και φέιγ βολάν με συνθήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου και εξαφανίστηκαν.


Πέντε «κλειδιά» θα κρίνουν το αποτέλεσμα του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών και σ’ αυτά επικεντρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας των δύο μονομάχων, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη. Και οι δύο δηλώνουν αισιόδοξοι, μελετώντας τους παράγοντες και τις κρίσιμες παραμέτρους που θα ρυθμίσουν το αποτέλεσμα της σημερινής Κυριακής:
Σύμφωνα με έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αν το ζητούμενο των ψηφοφόρων είναι η ενότητα, τότε το προβάδισμα έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ομως, αν είναι η ανανέωση, τότε μπροστά βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
1 Ποια θα είναι η εκλογική συμπεριφορά των 128.000 ψηφοφόρων των Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη
Πανελλαδικά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συγκέντρωσε ποσοστό 20,5%, εξαιρετικά υψηλό και κρίσιμο για την επαναληπτική εκλογή και ο βουλευτής Ν.Δ. 11,5%. Δηλαδή το ποσοστό και των δύο που «κυνηγούν» οι μονομάχοι του β’ γύρου φτάνει το 32% ή αλλιώς πρόκειται για έναν στους τρεις ψηφοφόρους.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε από την επόμενη μέρα της 20ής Δεκεμβρίου υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, τονίζοντας την ανάγκη για ανανέωση, δήλωση που ερμηνεύθηκε ως «μήνυμα» υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Την ερμηνεία αυτή ενίσχυσε η κοινή παρουσία των κ. κ. Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη, Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη τα Θεοφάνια.

2 Η αποχή
Το μεγάλο «κλειδί» είναι αν θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι μαζικά στις κάλπες ή αν θα επιλέξουν να απέχουν. Μεϊμαράκης-Κυριάκος όλη αυτή την περίοδο κινήθηκαν στο προσκήνιο αλλά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, με στόχο να κρατήσουν συσπειρωμένους τους ψηφοφόρους τους (160.000 και 115.000 αντίστοιχα) αλλά και να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, καλώντας τους να προσέλθουν στην κάλπη της επαναληπτικής εκλογής. Και οι δύο υποψήφιοι απευθύνθηκαν προσωπικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από το μαγικό αριθμό των 404.000 ψηφοφόρων του πρώτου γύρου.

Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν πως η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες είναι ανάλογη αυτής του πρώτου γύρου. Μέχρι τις 10:00 το πρωί είχαν ψηφίσει 40.000 πολίτες με τη διαδικασία να κυλά ομαλά και να έχουν περιοριστεί οι ουρές στα εκλογικά κέντρα. Μια σαφή πάντως εικόνα για το πως θα κινηθεί η συμμετοχή θα έχουν στη ΝΔ στις 2.00 το μεσημέρι.