Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 10 νεκρούς και πολλούς τραυματίες - Πληροφορίες για επίθεση αυτοκτονίας

Έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 10 νεκρούς και πολλούς τραυματίες
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάναχμετ όπου έγινε η έκρηξη.

Συμφωνα με επίσημη πηγή του Τουρκικού υπουργείου Υγείας αλλά και το γραφείο του κυβερνήτη της Τουρκικής μεγαλούπολης υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, η έκρηξη πιθανότατα να έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας. Η Χουριέτ επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα που φέρεται να είδε έναν άνθρωπο να φορά ζώνη με εκρηκτικά.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη είναι τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων

Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκληθεί και από μια φωτιά σε ξενοδοχείο σε άλλη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το Μάλτεπε, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.
 
e-typos.com