Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Τα σημαντικότερα σημεία της χθεσινής ομιλίας του βουλευτή Κορινθίας Γ. Ψυχογιού στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Σύμφωνο Συμβίωσης και άλλες διατάξεις.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Σημαντικότερα σημεία Ομιλίας Γ. Ψυχογιού στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
«Συνεχίζουμε δυναμικά στο δρόμο της προάσπισης των δικαιωμάτων»
Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «με το σημερινό νομοσχέδιο που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης προχωράμε στην ικανοποίηση ενός ώριμου από καιρό αιτήματος, ενός βήματος προς την ισονομία, ώστε να μην υπάρχουν πολίτες β΄ κατηγορίας σε αυτή τη χώρα». Τελειώνει έτσι μια υποκρισία, «η οποία μας επέβαλε να μην κάνουμε τίποτα για ζητήματα ή να τα ρυθμίζουμε πλημμελώς, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ο κ. Ψυχογιός τόνισε επίσης ότι πρόκειται για ένα ώριμο αίτημα, ένα αίτημα ευρύτερα δημοκρατικό, προοδευτικό και όχι στενά αριστερό, αφού αφορά όλη την κοινωνία, ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτό που ενδιαφέρει τη Βουλή δεν είναι τι κάνει ο καθένας στην ιδιωτική του ζωή αλλά το ζήτημα των δικαιωμάτων στο δημόσιο χώρο και οι υποχρεώσεις της πολιτείας,  θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμίζονται θεσμικά.  Αν και υπάρχουν, λοιπόν, χιλιάδες ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε περιουσιακό επίπεδο, η ελληνική πολιτεία επισήμως δεν προβλέπει τίποτα για αυτά.
Στην ερώτηση αν είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία για την αποδοχή ενός τέτοιου συμφώνου συμβίωσης απάντησε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτό και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κοινωνίες δεν ωριμάζουν μόνες τους, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες αλλά και απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις». Σήμερα όλοι οι ετεροφυλόφιλοι και ομφυλόφιλοι βιώνουν σημαντικά προβλήματα σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Όμως, οι επιμέρους αγώνες –κοινοβουλευτικοί, κινηματικοί, κοινωνικοί –  για την επίλυση τους ενισχύουν και την προσπάθεια για την αλλαγή της πορείας της χώρας και την Κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ο βουλευτής συνέχισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, και άλλες πολύ σημαντικές διατάξεις, όπως την πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων από δω και στο εξής για τη διερεύνηση του ρατσιστικoύ εγκλήματος καθώς και τη μείωση του τιμωρητικού πλαισίου για τη διατάραξη συγκοινωνιών.
Αναφέρθηκε έπειτα στο άρθρο 49 για τον ενιαίο τρόπο εξέτασης των δικηγόρων, στο άρθρο 60 για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του διορισμού των δικαστικών λειτουργών, στο άρθρο 61 για την ύπαρξη γιατρού στα δικαστικά μέγαρα, όπως επίσης και στην τροπολογία για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους διοικητικούς υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης.
Τέλος, υπάρχουν σημαντικές διατάξεις που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και τροπολογίες για τους εργαζόμενους σε αυτά, όπως επίσης τροπολογίες για την παράταση της διόρθωσης των κτηματολογικών εγγράφων, καθώς και για σύσταση επιτροπών, οι οποίες θα ασχοληθούν με την επερχόμενη αναμόρφωση των κωδίκων. Ο κ. Ψυχογιός υπερθεμάτισε ακόμα για τη συμβολή των βουλευτών της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου με τη συμπερίληψη όλων αυτών των σημαντικών ρυθμίσεων.
Έκλεισε το λόγο του τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα έναν συνεπή δρόμο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε αυτό αφορά στο προσφυγικό, είτε στο συγκεκριμένο σύμφωνο συμβίωσης. Είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο δυναμικά!»
23.12.2015 - Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας