Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ναύπλιο, από τη Βασιλεύουσα στη Γαληνοτάτη: 900-1540. Μια ιστορική πορεία μέσα από μαρτυρίες και εικόνες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ομιλία του Θάνου Κονδύλη αναρτημένη στο διαδίκτυο

           Η ομιλία του δρ. Θάνου Κονδύλη που παρουσιάστηκε στο Βουλευτικό στις 12 Δεκεμβρίου 2015, με θέμα «Ναύπλιο, από τη Βασιλεύουσα στη Γαληνοτάτη: 900-1540. Μια ιστορική πορεία μέσα από μαρτυρίες και εικόνες», συνόψισε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεσαιωνική ιστορία του Ναυπλίου. Έχουμε τη χαρά να την θέσουμε στη διάθεση του κοινού μέσω του καναλιού youtube του Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» στο σύνδεσμο https://goo.gl/JOCYoW.
          Το υλικό που παράγεται στο πλαίσιο των κύκλων εκδηλώσεων του Ιδρύματος του Δήμου Ναυπλιέων «Ιωάννης Καποδίστριας» καταγράφεται και ψηφιοποιείται με προορισμό το γενικό κοινό και ειδικότερα τους νεότερους και την εκπαιδευτική κοινότητα.  Προτρέπουμε λοιπόν όλους να αξιοποιήσουν αυτή την ομιλία για να προετοιμάσουν καλύτερα την επίσκεψή τους στην έκθεσή μας στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. Εικόνες και τεκμήρια πολέμου» η οποία θα συνεχιστεί και το έτος 2016.

          Ο Δρ Ιστορίας και συγγραφέας Θάνος Κονδύλης εντυπωσίασε το κοινό του Ναυπλίου καθώς πλούτισε τις γνώσεις μας με πολλά νέα δεδομένα για την ιστορία της πόλης. Η προσέγγιση του κ. Κονδύλη επικεντρώθηκε σε άγνωστα για εμάς στοιχεία που αφορούν την πρώτη κυρίως βενετοκρατία και αποτελούν καρπό της έρευνας του συγγραφέα για τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Το Ναύπλιο (1389-1540). Μια ευρωπαϊκή πόλη στην ελληνοβενετική Ανατολή». Ο ομιλητής υποστήριξε το κείμενό του με μαρτυρίες και πλούσιο εποπτικό υλικό προερχόμενο από χάρτες, γκραβούρες, αφηγήσεις περιηγητών και έγγραφες αναφορές αξιωματούχων προς τη βενετική διοίκηση. Από όλες τις ανωτέρω πηγές αντλούμε πολύτιμες, άγνωστες μέχρι τώρα πληροφορίες για τη διοικητική, κοινωνική και στρατιωτική οργάνωση της πόλης κατά τις περιόδους βενετοκρατίας και τουρκοκρατίας στο Ναύπλιο.
          Η ομιλία του κ. Κονδύλη υπήρξε προϊόν της συνεργασίας του Ναυπλιακού Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι». Το Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας», με σκοπό την καταγραφή και την ανάδειξη της ναυπλιακής ιστορίας, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια δεξαμενή με πληροφορίες, ιστορικές πηγές, υλικό τεκμηρίωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα αποτελέσουν τη βάση για τη βιωματική κατανόηση της ιστορίας του Ναυπλίου, ευαισθητοποιώντας ιδιαίτερα τους νέους πολίτες απέναντι στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους με στόχο την αειφόρο διαχείρισή της.
          
Ομάδα facebook «Ιωάννης Καποδίστριας» Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιστορικής Έρευνας

Σελίδα facebook Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ