Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γίώργος Ψυχογιός, κατέθεσαν Ερώτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. 

Κύρια ζητήματα:

1) Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης και Προγράμματα.
2) Αντιμετώπιση καθυστερήσεων σε πληρωμές για προγράμματα κατάρτισης ( Voucher ).

Επισυνάπτεται η Ερώτηση.




Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ : Αντιμετώπιση της διογκούμενης ανεργίας των νέων


Σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας  (ILO) καταδεικνύεται πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί. Τα παγκόσμια ποσοστά ανεργίας των νέων, τείνουν να σταθεροποιηθούν στο 13%. Η Ελλάδα, καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις για το 2014 μαζί με την Ιταλία και τη Σλοβακία.
Συγκεκριμένα, για τις χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά ανεργίας των νέων κατά τα έτη 2012-2014 κυμάνθηκαν μεταξύ του 18% και 16,6%, ενώ, με βάση την ίδια έκθεση, προβλέπεται πως το 2020, το ποσοστό ανεργίας της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας θα μειωθεί, μόλις, κατά 1 με 2 μονάδες, αγγίζοντας περίπου το 15,1%. Παράλληλα, το 2000, το 20,7% των εργαζόμενων νέων στις χώρες του ΟΟΣΑ δούλευαν λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα (σε καθεστώς μερικής απασχόλησης), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2013 αυξήθηκε στο 30,1%.
Το ποσοστό των νέων σε μη εθελοντική μερική απασχόληση αυξήθηκε από 12,2% το 2007, στο 17,1% το 2010 και μειώθηκε μόλις στο 14,8% το 2013. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η τάση της προσωρινής απασχόλησης μεταξύ των νέων τείνει προς μονιμοποίηση. Τα τελευταία έτη, ο μέσος όρος στις 28 χώρες παρουσίασε άνοδο φτάνοντας στο 43,3% το 2014. Το 2013, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου 169 εκατομμύρια νέοι εργάζονταν μεν, αλλά ζούσαν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, τάση η οποία φαίνεται να έχει αυξητικά χαρακτηριστικά και μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως, από τη μία, οι νέοι στις παραπάνω χώρες βιώνουν την έλλειψη επίσημης εργασιακής και κοινωνικής προστασίας, ενώ, από την άλλη, το επιχείρημα της ανάπτυξης, όταν δεν ακολουθείται από αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες προς όφελος των πληττόμενων, δεν εξασφαλίζει από μόνο του ανάπτυξη για όλους.
Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. ενέκρινε μια σχετικώς ανεπαρκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Μόλις 6,4 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020 που αφορούν 8 εκατομμύρια νέους ανέργους της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Α.Ε.Δ για τον Σεπτέμβρη του 2015, φαίνεται η ανεργία στους έως 29 να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ έχει αρχίσει να μετακινείται στους άνω των 30  αποδεικνύοντας μας πως οι πολιτικές ανακύκλωσης της ανεργίας  δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το παγώνουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι αυτό να επανέλθει ακόμα πιο διογκωμένο στην επιφάνεια. Βάσει της ΕΛ.ΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 25-29 ετών φτάνει στο 35,7%.
Οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα επωμίζονται το μεγαλύτερο κομμάτι της κρίσης. Η πιο παραγωγική ομάδα αδυνατεί να παράγει, να σχεδιάσει το μέλλον της, να αποτελέσει κομμάτι αυτής της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι και οι νέες να κινούνται στα όρια της φτώχειας, να ζουν εξαρτώμενοι από το συγγενικό τους περιβάλλον, βρίσκοντας διέξοδο μόνο στη μετανάστευση με αποτέλεσμα το φαινόμενο brain drain ή αλλιώς φυγή μυαλών να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1  Τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων;
2 Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης και αντιστοίχως των προγραμμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν από τη μία τα προβλήματα παλαιότερων προγραμμάτων (ασφάλιση, μη καταβολή των χρημάτων σε μηνιαία βάση, δικαίωμα αδειών) και από την άλλη να κινούνται σε κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της ανεργίας ριζικά σε βάθος χρόνου;
3 Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου και με δεδομένο ότι κατά την εκτέλεση των προηγούμενων προγραμμάτων απασχόλησης/κατάρτισης παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές και ορισμένα από τα προγράμματα βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, ποιος είναι  ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ομαλή ολοκλήρωσή των προηγούμενων και για την ομαλή υλοποίηση των νέων προγραμμάτων;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Στέφος Ιωάννης


Ακριώτης Γιώργος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

Βέττας Δημήτρης

Γεννιά Γεωργία

Γιαννακίδης Ευστάθιος (Στάθης)

Γκιόλας Γιάννης

Δημαράς Γιώργος

Δημητριάδης  Δημήτριος (Μίμης)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κωνσταντινέας Πέτρος

Λάππας Σπύρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης)

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλλής Συμεών

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)

Ρίζος Δημήτρης

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλης

Φάμελλος Σωκράτης

                                              Ψυχογιός Γιώργος