Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο Οικονομικής Στήριξης ΟΤΑ – Ποια διάταξη θα επαναφέρει ο Κουρουμπλής

Τη δημιουργία ταμείου στήριξης – οικονομικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, εξήγγειλε προσφάτως ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Με αυτή του την αναφορά ο υπουργός επαναφέρει ουσιαστικά διάταξη που συμπεριλαμβανόταν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ – Οικονομιμή βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ», που είχε καταρτίσει ο πρώην υπουργός Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με αυτήν προβλεπόταν η σύσταση Λογαριασμού, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος προβλεπόταν να χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση από το 2% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, θα χρηματοδοτείται και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα «επιβράβευσης» όσων ΟΤΑ δεν κάνουν χρήση του Λογαριασμού, αλλά και η δυνατότητα προσαρμογής του ύψους του Λογαριασμού στις εκάστοτε ανάγκες, το ποσοστό συνολικά ή ανά βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να διαφοροποιείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζουν να επαναφέρουν προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο το ταχύτερο.
Αναλυτικότερα ολόκληρο το άρθρο 14:
1. Συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμός, με την ονομασία «Λογαριασμός Οικονομικής Ενίσχυσης Ο.Τ.Α.» (εφεξής «Λογαριασμός»), τον οποίο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2. Ο Λογαριασμός χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και συγκεκριμένα σε ποσοστό 2% επί αυτών που αποδίδο­νται στους δήμους και τις περιφέρειες και εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαίο, με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πέραν αυτής που προορίζεται για την ενίσχυση των Κ.Α.Π.. Το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να διαφοροποιείται συνολικά ή ανά βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία εκδίδεται έως τον Νοέμβριο κάθε έτους και ισχύει για το επόμενο οικονομικό έτος, μετά από εισήγηση της Επιτροπής και αφού ληφθεί υπόψη το πιστωτικό υπόλοιπο του Λογαριασμού.
3. Ο Λογαριασμός είναι έντοκος και οι τόκοι του πιστώνονται κάθε ημερολογιακό εξάμηνο. Το επιτόκιο κατάθεσης είναι κυμαινόμενο για κάθε εξάμηνο και αντιστοιχεί με το ποσοστό της απόδοσης του «Κοι­νού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων», το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση του. Για τα ποσά που κινούνται μέσω του Λογαριασμού, δεν προβλέπεται προμήθεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
4. Το υπόλοιπο του «Λογαριασμού Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α.» που είχε συσταθεί με το άρθρο 76  παρ. 8 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μεταφέρεται από τη δημοσίευση του παρόντος στον «Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης Ο.Τ.Α.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δύναται να ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας του Λογαριασμού, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.»

aftodioikisi.gr