Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αναστάτωση από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ με διάρκεια και ένταση με επίκεντρο τη Λευκάδα – Έγινε αισθητός ως την Αθήνα


Σεισμική δόνηση πριν λίγη ώρα έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και είχε μεγάλη διάρκεια.
Συμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η δόνηση είχε ένταση που ξεπερνούσε τα 5,6 Ρίχτερ ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας.
Σύμφωνα με νεώτερη μέρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός υπολογίζεται σε 6,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπιζεται 27 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 9.10  το πρωί. Έχουν ακολουθήσει τέσσερις μετασεισμοί 4,1( στις 9.18) 3,5(9.19), 3,7 (9.29) 3,6 (9.35) Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της  Ελλάδας, όπως τη Καλαμάτα , Ηλεία , Αχαϊα, Κορινθία, Ηπειρο  Θεσσαλία , αλλά και στην Αττική. 
 Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κ. Παπαζάχο η ένταση του σεισμού μπορεί να είναι μεγαλύτερη.
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους εντάσεται στα φαινόμενα που έχουν σχέση με το ρήγμα της Κεφαλονιάς.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε κτήρια. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ζημιές, δήλωσε ο δήμαρχος Λευκάδας Κων. Δρακονταειδής.Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους. 
Μέχρι στιγμής οι αναφορές από ολόκληρο το νησί αναφέρουν μεν μεγάλη ανησυχία των κατοίκων ωστόσο κανείς υπεύθυνος δεν έχει πληροφορία για ζημιές ή θύματα. Σχολεία και δημόσια κτήρια άντεξαν, όπως και το νοσοκομείο της πόλης που είναι ένα κτήριο το οποίο έχει υποστεί φθορές στο παρελθόν. Για προληπτικούς λόγους ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό βγήκαν από το κτήριο, ωστόσο δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.