Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η Ομιλία Χρίστου Δήμα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης


  
Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής. Ο Χρίστος Δήμας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας το οποίο για να αντιμετωπιστεί απαιτούνται κίνητρα επενδύσεων ιδίως από τον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η στάση της κυβέρνησης διώχνει αντί να προσελκύει επενδύσεις. Απαρίθμησε μάλιστα τα λάθη και τις παραλείψεις των τελευταίων μηνών που πλήττουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας  και ιδίως τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Στη συνέχεια, ο Χρίστος Δήμας ανέλυσε τα άμεσα βήματα που απαιτούνται για την επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα τονίζοντας τους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αντιμετώπισης της κρατικής σπατάλης. Παράλληλα, τόνισε πως για όλα αυτά χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις. «Εάν όμως φέρνετε αλλαγές που βλάπτουν αντί να στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς θα τα καταψηφίζουμε» σημείωσε σχετικά. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Κορινθίας ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς δεν διαθέτει ούτε πρόγραμμα ούτε όραμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δημιουργία ανάπτυξης.



Αναλυτικά στην ομιλία του ο Χρίστος Δήμας ανέφερε:



«Σήμερα δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει έναν τουλάχιστον άνεργο. Ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να πάει μπροστά η χώρα, να βγούμε από τα μνημόνια, να έχουμε ανάπτυξη, είναι να δώσουμε κίνητρα επενδύσεων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα και στην εξωστρέφεια.  

Δηλαδή: στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, στους μικροεπιχειρηματίες και σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην χώρα. Δυστυχώς αυτή την στιγμή η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο. Είναι κοινή ομολογία πως τα πράγματα στην αγορά ήταν καλύτερα τον Νοέμβριο του 14 από ότι είναι σήμερα. Εάν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που έχει εργαστεί στην αγορά είμαι βέβαιος πως το αντιλαμβάνεται.

Παρακολούθησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου προσπαθούσε να πείσει επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός δεν κατάφερε τίποτα.

Και πως να τα κατάφερνε άλλωστε, όταν ο ίδιος και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προσέλκυσαν επενδύσεις αλλά έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους για να τις διώξει. Υπενθυμίζω τους λόγους:

  1. Πολιτική αστάθεια. Δύο πρόωρες εκλογές και ένα δημοψήφισμα σε μόλις 8 μήνες.
  2. Περιορισμός κεφαλαίων, τα περίφημα capital control. Δημιούργησε προβλήματα ακόμη και στις υγιείς επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να πληρώσουν υπαλλήλους, προμηθευτές και άλλες ανάγκες.
  3. Αύξησε τον ΦΠΑ στο 23%,
  4. Αύξησε τις εργοδοτικές εισφορές,
  5. Μείωσε τις συντάξεις –τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές-,
  6. Μείωσε δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
  7. Επιβάλλει προκαταβολή φόρων 100%.
  8. Επανέφερε την ύφεση με την δημιουργική ασάφεια. Είχαμε προβλέψεις για ανάπτυξη 2.5% θα έχουμε τελικά ύφεση περίπου 1.5%. Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες.
  9. Σκούπισε τα αποθεματικά των Δήμων, Περιφερειών, ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων όπως ο ΕΛΓΑ.
  10. Αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν και δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.
  11. Μείωσε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα έχουν παγώσει.
  12.  Μπλόκαρε το ΕΣΠΑ. Χάνονται κοινοτικοί πόροι και κινδυνεύουμε με πρόστιμα.

Υπόψιν. Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα-Καμμένου τους τελευταίους 9 μήνες. Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε δημόσιο φόρουμ με επενδυτές ο κ. Κλίντον τον ρώτησε, για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε αμήχανα και δεν έδωσε ούτε καν μία τυπική απάντηση. Ξέρετε γιατί; Διότι δεν τον έχει απασχολήσει ποτέ το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, την επόμενη φορά που θα καλέσετε επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε από τα βασικά.

Ας γίνω πιο σαφής:

  1. Πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποποινικοποιήσετε την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Οι επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα επειδή τους γοητεύσατε, θα έρθουν εάν και εφόσον υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία για κέρδος.
  2. Πρέπει να συστηθείτε με την λέξη ανταγωνιστικότητα. Αυτή είναι που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή και οδηγεί στην ανάπτυξη.

Όμως, ακόμα και όταν ο κ. Κλίντον στρώνει την καλύτερη ασίστ στον κ. Τσίπρα για να μιλήσει για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, εκείνος στέλνει την μπάλα στην εξέδρα.

  1. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν νοείται υγιής επιχειρηματικότητα χωρίς τράπεζες.
  2. Στην αντιμετώπιση της σπατάλης του κράτους το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει την Ελλάδα στην θέση 128, από 140 χώρες στον κόσμο.

Εσείς πάλι θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης και επαναπροσλάβατε στο δημόσιο επίορκους υπαλλήλους. Μιλάμε για περιπτώσεις ανθρώπων που αποδεδειγμένα έχουν:

  • καταχραστεί ή υπεξαιρέσει δημόσιο χρήμα,
  • δεν πήγαιναν σταθερά στην εργασία τους,
  • ακόμη και εκπαιδευτικούς που είχαν παρενοχλήσει μαθητές.

Θέλετε ένα ισοδύναμο μέτρο αντί να αυξήσετε την φορολογία; Να απομακρύνετε από το δημόσιο τους επίορκους υπαλλήλους που επαναπροσλάβατε.

  1. Αποκρατικοποιήσεις. Να προχωρήσετε άμεσα σε όσα έχετε δεσμευτεί οτι θα πράξετε, όπως για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
  2. Έξοδος στις αγορές. Εάν θέλετε πράγματι να «σκίσετε» τα μνημόνια πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι επανακτώντας την εμπιστοσύνη των αγορών. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχετε παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου στις αγορές.
Για όλα αυτά χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Εάν φέρνετε αλλαγές που βλάπτουν αντί να στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς θα τα καταψηφίζουμε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από 9 χαμένους μήνες αποτυχημένων κυβερνητικών επιλογών έρχεται η στιγμή που θα πληρώσουμε πολύ αυξημένους λογαριασμούς λόγο της πολιτική της δημιουργικής ασάφειας του κ. Τσίπρα. Δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε όραμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δημιουργία ανάπτυξης. Για αυτούς τους λόγους δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση. Εύχομαι όμως σύντομα να βρει τον βηματισμό της για το καλό της πατρίδας και όλων μας.»