Στην
πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης
Τσίπρας, σκιαγράφησε και τις βασικές κεντρικές επιλογές της νέας του
κυβέρνησης.
Μάλιστα, καθόλου τυχαία, μία από αυτές αφορά τη Δημόσια Διοίκηση. Όπως
τόνισε ο πρωθυπουργός, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθεί θα
είναι αυτό για την επιλογή προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση.Η επιλογή λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τη θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο στο Χριστόφορο Βερναρδάκη να πραγματοποιήσει τις προτεραιότητες που έθεσε πριν λίγους μήνες, δεν είναι τυχαία.
Ο νέος υπουργός -εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- καλείται να συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωση του κόστους του ελληνικού δημοσίου και να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα «για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης», όπως προβλέπει ρητά η συμφωνία με τους δανειστές.
Στην πράξη το πρώτο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, έρχεται απ’ τα… παλιά! Ήδη από τον Αύγουστο στα σχέδια του ΥΠΕΣΔΑ είναι η δημιουργία μιας “δεξαμενής” υπαλλήλων από το 10%-20% των αρίστων που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα (τα οποία θα προκύπτουν από αντικειμενική μοριοδότηση), η οποία θα μπορούσε να δίνει πρόσωπα για ανώτατες θέσεις.
Παράγοντες του ΥΠΕΣΔΑ συνέστησαν η επιλογή να γίνεται από μια ανεξάρτητη Αρχή, όπως το ΑΣΕΠ, ωστόσο οι ίδιοι αντιτείνουν ότι αυτό «καταργεί τον ρόλο του υπουργείου ως υπηρεσίας».
Μάλιστα, στις προθέσεις των ιθυνόντων είναι να δίδεται μπόνους ως κίνητρο στους προϊσταμένους που έχουν κάνει την επιλογή να έχουν στα τμήματά τους ή στις διευθύνσεις τους τους υπαλλήλους που ανήκουν στην «ελίτ» των επιδόσεων.
Μάλιστα, έχει ήδη τεθεί υπό δημόσιο διάλογο το ν/σ με επιμέρους διορθρώσεις για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, βασική διαφορά με το υφιστάμενο καθεστώς θα είναι η παράλειψη της «τιμωρίας» της απόλυσης – θα μπορούσε να είναι ένα βαθμολογικό «πάγωμα», όπως συζητείται, ούτως ώστε να υπάρχει κίνητρο εξέλιξης, καθώς η παρακίνηση για βελτίωση θα είναι το ζητούμενο.
Απαραίτητα εργαλεία, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι η στοχοθέτηση κάθε υπηρεσίας και η περιγραφή καθηκόντων (job description), ώστε να κριθούν επιδόσεις και τυπικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων και να αποτιμηθεί η προϋπηρεσία αλλά και η αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, διαμορφώνεται το περιβάλλον για μια ευέλικτη διοίκηση του Δημοσίου, καθώς το υπουργείο σχεδιάζει την αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης από τη μισθολογική και ως το 2016 την επανακατάταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επιχειρείται δηλαδή να αξιοποιούνται δημόσιοι υπάλληλοι με προσόντα και να ανεβαίνουν κλιμάκια οι «άριστοι», οι οποίοι ναι μεν δεν θα έχουν αρχικά μισθολογικό κίνητρο αλλά εφόσον θα προάγονται ταχύτερα θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να λάβουν το επίδομα θέσης, που ανέρχεται σε 8% επί του βασικού μισθού.
aftodioikisi.gr