Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ NEAΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κας ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗΗ Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κα Σοφία Βούλτεψη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Όταν ο κ. Τσίπρας συμφωνούσε πως το νόμισμα δεν είναι επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε χθες να… απειλήσει με εκλογές τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του, με το επιχείρημα ότι ανατρέπουν την «κυβέρνηση της Αριστεράς».
Κατηγορώντας την Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη ότι εισηγείται επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, καθώς και ότι επί τρία χρόνια καταψήφιζαν όλες σχεδόν τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας κάνει πως ξεχνά ότι ο ίδιος είχε τοποθετήσει σε κορυφαία υπουργεία τους κ.κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη που τώρα αποκηρύσσει.

Κάνει επίσης πως ξεχνά ότι στις 6 Μαρτίου 2015, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατανομή των αρμοδιοτήτων των μελών της, τοποθετώντας σε κρίσιμα πόστα εκπροσώπους των πιο ακραίων συνιστωσών της. Με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την ανάθεση του τομέα υγείας στη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά και του τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας).
Δηλαδή, στην περίπτωση του σημαντικότερου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (ενέργεια, αγροτικά κλπ) υπουργείου είχε υπουργό τον κ. Λαφαζάνη και τομεάρχη τον (προσφάτως παραιτηθέντα) κ. Ρινάλντι.
Και κυρίως, ο κ. Τσίπρας κάνει ότι ξεχνά πως όλες οι Πολιτικές Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβαναν τις απόψεις Λαφαζάνη, ακόμη και αν δεν γίνονταν δεκτές οι τροπολογίες του. Με κορυφαία τη θέση-σύνθημα «Καμιά θυσία για το ευρώ»!
Μόλις στις 26 Φεβρουαρίου 2015, μιλώντας στο Mega, ο κ. Φλαμπουράρης μας είχε διαβεβαιώσει: «Θεωρώ ότι ο Π. Λαφαζάνης είναι μια φωνή της λογικής, είναι μια φωνή η οποία συμβάλλει στον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι ως υπουργός θα κάνει θαύματα»!
Τώρα, ο κ. Τσίπρας, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου, θέτει στην Αριστερή Πλατφόρμα μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το νόμισμα, παριστάνοντας τον ανίδεο και ζητώντας «ξεκάθαρες απαντήσεις» σχετικά με το ευρώ.
Οι «ξεκάθαρες απαντήσεις» ωστόσο βρίσκονται στις ίδιες τις - πολλές φορές ομόφωνες - Πολιτικές Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλοι μαζί υποστήριζαν πως το νόμισμα δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής τους:
-Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (15 Απριλίου 2013):
«Αν τώρα βρεθούμε μπροστά σε απειλές χρηματοδότησης, σε απειλές για το νόμισμα και επειδή μετά την Κύπρο επανήλθε αυτή η κουβέντα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα.

Λέμε λοιπόν πολύ ξεκάθαρα ότι στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος μας είναι μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο δόγμα της λιτότητας και να ανατρέψουμε και την σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Στόχος μας δεν είναι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ. Πάση θυσία στο ευρώ σημαίνει την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτό τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε.

Εμείς έχουμε σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης για την κοινωνική σωτηρία. Έχουμε σχέδιο που μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους λαούς του Νότου και τους εργαζόμενους του Βορρά. Για μας η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας αλλά, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Εμείς διεκδικούμε να μπουν οι λαοί μπροστά προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή και είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τα όπλα για να το κάνουμε. Εξ άλλου δεν έχει δοκιμαστεί τρία χρόνια τώρα που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση η εφαρμογή στην πράξη των εκβιασμών και των απειλών των εταίρων σε σχέση με το ζήτημα του ευρώ ή της χρηματοδότησης».

-Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (22 Ιουλίου 2013):
«Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα.

Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

-Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (3 Σεπτεμβρίου 2013):
 
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών.
Επιγραμματικά αναφέρουμε τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός μας:
 «Ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων», «επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης»,
«αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου», «αποκατάσταση στα προ μνημονίου επίπεδα των κατώτατων μισθών, συντάξεων, οικογενειακών επιδομάτων και ανεργίας»,
«δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος»,
«ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ώστε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός, παραγωγικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας», «ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων», «μέτρα κατά των ολιγοπωλιακών-μονοπωλιακών δομών»,
«προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύρια κριτήρια την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, την σταθερή εργασία, την κοινωνική ασφάλιση για όλους», κα.

Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. (23 Οκτωβρίου 2013):

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εναλλακτική λύση στη χώρα μας όχι μόνο δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί τη σύγκρουση με το νεοφιλελεύθερο σύστημα και υπόδειγμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι η λύση του μέλλοντος, η μόνη ικανή να δημιουργήσει μια ελπιδοφόρα πορεία. Είμαστε πεισμένοι ότι αυτή την δύσκολη επιλογή ρήξης, ριζοσπαστικής κοινωνικής ανασυγκρότησης και προοδευτικής αναδημιουργίας θα την στηρίξει ο ελληνικός λαός και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία για την προώθησή της .

-Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές 2014 (25 Απριλίου 2014):

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. (24 Μαΐου 2015):
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία/ τέσσερις μήνες τώρα αρνούμεθα ιταμά τελεσίγραφα/ όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά/αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων.