Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

M. ΣΠΥΡΑΚΗ: Ακατάλληλη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρος»από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Tην άμεση διόρθωση χάρτη που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον οποίο η π.Γ.Δ.Μ. αναγράφεται ως «Macedonia» και το βόρειο κομμάτι της Κύπρου ως ξεχωριστό κράτος με την ονομασία «Northern Cyprus», ζητά η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ακατάλληλη την χρήση των συγκεκριμένων όρων από την ιστοσελίδα της DG Growth «Watify» που απευθύνεται σε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έναρξη ή την ψηφιοποίηση της επιχείρησής τους.

Όπως τονίζει η κ. Σπυράκη ο όρος «Macedonia» δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με την π.Γ.Δ.Μ. ως υποψήφια χώρα, ενώ η Συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. αναφέρει ρητά ότι η Κύπρος εντάχθηκε συνολικά στην Ε.Ε.  και υπάρχει αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο Βόρειο Τμήμα του κράτους.

Στην ερώτησή της η Μαρία Σπυράκη ζητά επίσης να μάθει υπό ποιους όρους υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, καθώς και ποιος έχει την ευθύνη για τη δημιουργία αλλά και την τελική έγκριση του δημοσιευμένου περιεχομένου.

Ολόκληρη η ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. έχει ως εξής:

Ακατάλληλη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρος»από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της DG Growth«Watify».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα «Watify»με στόχο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας, «να βοηθήσει επιχειρηματίες να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους αποτρέπουν από την έναρξη ή την ψηφιοποίηση της επιχείρησηςτους».

Ωστόσο, στον διαδραστικό χάρτη που βρίσκεται περί το μέσο της της υποσελίδας «WatifyStart», εάν ο χρήστης τοποθετήσει τον«κέρσορα» πάνω από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εμφανίζεται ο - μη αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση - όρος «Macedonia». Αντίστοιχα εάν ο χρήστης τοποθετήσει τον «κέρσορα» στην περιοχή της Κύπρου, δίπλα στον όρο «Cyprus» εμφανίζεται ο - επίσης μη αναγνωρισμένος - όρος«Northern Cyprus».

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με την FYROM ως υποψήφια χώρα, ενώ και η Συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. αναφέρει ρητά ότι η Κυπρος εντάχθηκε συνολικά στην Ε.Ε.  και υπάρχει αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο Βόρειο Τμήμα, ερωτάται η Επιτροπή:

-    Υπό ποιους όρους υλοποιήθηκε η παραπάνω ιστοσελίδα και ποιος έχει την ευθύνη για τη δημιουργία αλλά και τελική έγκριση του δημοσιευμένου περιεχομένου;
-    Σκοπεύει να διορθώσει άμεσα τα παραπάνω λάθη, αντικαθιστώντας τον όρο «Macedonia» με τον όρο «fYRΟΜ» και αφαιρώντας τον όρο «Northern Cyprus»;