Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" κ. Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ



Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση με Λαφαζάνη: Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
                                                        
«Στο πλαίσιο του Συντάγματος και της διερευνητικής εντολής την οποία έχει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντηθήκαμε πριν από λίγο. Είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση. Είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μας χωρίζει άβυσσος, θα έλεγα, για τις διαφορές μας. Παρόλα αυτά, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ότι δεν πρέπει να διαλεγόμαστε, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης. Και γι’ αυτό ακριβώς, θεωρώ αδιανόητο και απαράδεκτο, ένας αρχηγός κόμματος, που σήμερα είναι και Πρωθυπουργός, να μη θέλει να έρθει σε συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, όχι μόνο για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να συζητήσουμε, ώστε να δούμε πως μπορεί να διαμορφωθεί το σκηνικό ακόμα και μετά τις εκλογές. Ακούγοντας και διαβάζοντας ταυτόχρονα μια διαρροή, επίσημη όμως, ότι δε θα συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών, θέλω να εκφράσω και δημόσια τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αν τελικά δε βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ορίζει το Σύνταγμα ότι ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαμε όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι δεν έρθουν. Και εφόσον δεν έρθουν, να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί είναι- κατά τη γνώμη μου- πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές».