Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, η πρώτη πληρωμή προς την Αθήνα ανέρχεται στα 26 δις. ευρώ, από τα οποία τα 13 δις. ευρώ θα κατευθύνουν προς την αποπληρωμή χρεών της Ελλάδας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, άλλα 10 δις. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 3 δις. ευρώ θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει δημοσίευμά του Dow Jones, ενώ το τρίτο πακέτο στήριξης δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη , ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια όπως το ενδεχόμενο νέων εκλογών αργότερα κατά την διάρκεια του έτους αλλά και έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για τη μείωση του δυσβάσταχτου χρέους.
Τι λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών
Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.
Επίσης το Eurogroup αποφάσισε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σ' αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και (έως) 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό (3 δισ. ευρώ) θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.
Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.
Ντάισλεμπλουμ: 86 δισ. ευρώ το ύψος του προγράμματος
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες, το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά. Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12η;ς Ιουλίου».
Οι ελληνικές αρχές έχουν δείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τέλος, ο Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Dow Jones Newswires η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ.
Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου
Υπήρξε μία μεταστροφή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν άριστη, επεσήμανε ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.
Σε ό,τι αφορά στο νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει για τα επόμενα 3 χρόνια, ο κύριος Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι θα υπάρχει νέο πακέτο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον ESM, αλλά κάποιο ποσό, που δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς, θα προέρχεται από το ΔΝΤ, που θα συμβάλλει στην προσπάθεια, ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης σε πολλά κράτη μέλη, όμως στοχεύουμε να υπάρξει καταβολή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα μέχρι τις 20 του μηνός και θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ, είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι «είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου γέφυρα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Αφού καλυφθούν οι δόσεις, συνέχισε, θα υπάρξει υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών το ελληνικού Δημοσίου, αλλά και δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρήματα αυτά, είπε, δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.
Στα 32,5 χρόνια τοποθέτησε την αποπληρωμή του δανείου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».
Ντομπρόβσκις: Αναγκαία η συμφωνία για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ
Μετά το Γερούν Ντάισελμπλουν, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έκανε λόγο για μια «αναγκαία η συμφωνία για να αρθούν οι ανασφάλειες που διέπουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα το τελευταίο 6μηνο και να επανέλθει η σταθερότητα».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένουμε αυτό το χρόνο να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Κάναμε κάποιες αλλαγές στα μέτρα που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% για να φτάσουμε σταδιακά στο 3,5% το 2018».
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, δήλωσε στο Reuters αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι το Eurogroup συμφώνησε να προχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, «αλλά με κάποια πρόσθετα μέτρα».
Σόιμπλε: Δίνουμε ευκαιρία στην Ελλάδα, τώρα γίνεται σοβαρή προσπάθεια
Μετά τη λήξη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε πως συμφωνήθηκε μία κοινή πρόταση-μνημόνιο συνεργασίας ενάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.
Σχετικά με τα επιπλέον μέτρα τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Eurogroup, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως αναφέρθηκε το συνταξιοδοτικό, το οποίο θα εξεταστεί τον Οκτώβριο, όταν «θα έχουμε και τα στοιχεία», τότε, πρόσθεσε ο ίδιος «θα συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να βρούμε μια κοινή λύση».
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση πως και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο δάνειο της Ελλάδας, ενώ επιπλέον είπε πως στις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, «συμφωνήσαμε πως πρέπει να υπάρξει μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Φαίνεται ότι τώρα πραγματικά στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή προσπάθεια να μπει η χώρα σε ένα νέο δρόμο και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της, γι' αυτό συμφωνήσαμε να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στην Ελλάδα, αν και το ποσό είναι πολύ μεγάλο».
«Ήταν καλή μέρα και είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
Τσακαλώτος: Η ελληνική κοινωνία θα κρίνει την συμφωνία
Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά και θα κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο σταθερό, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Το πόσο καλή είναι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα την κρίνουν θετική, είπε σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους.
Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή.
Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής:
Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τη συμβολή του ΔΝΤ, σχετικά με τους όρους πολιτικής που διέπουν το νέο πρόγραμμα προσαρμογής του ESM. Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν, όπως φαίνεται από την εξομάλυνση της μεθόδου εργασίας με τους θεσμούς και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με έναν πιο αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο. Αυτή η συμφωνία είναι σύμφωνα με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε μία βιώσιμη πορεία.
Τo Eurogroup καλωσορίζει το ευρύ πεδίο εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU), το οποίο, εάν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα, θα αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είμαστε σίγουροι ότι η αποφασιστική όσο και η όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων όπως περιγράφονται στο MoU θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένη στα υγιή δημόσια οικονομία, την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Ελλάδα θα στοχεύσει έναν μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% με μία δημοσιονομική πορεία πρωτογενούς ισοζυγίου 0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, που επιτευχθεί κυρίως μέσω των εκ των προτέρων παραμετρικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με την υποστήριξη από μέτρα που θα ενισχύσουν την φορολογική συμμόρφωση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η Ελλάδα θα αναλάβει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητα, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης. Θα ορίσει πολιτικές για να καλύψει πλήρως την δημοσιονομική της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.
e-typos.com